Επιστροφή εγγράφων πώλησης αμυντικών όπλων

ΒΟΥΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Στην κυβέρνηση έστειλε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τα απόρρητα έγραφα για την πώληση των αμυντικών ελληνικών όπλων στην Σαουδική Αραβία, τα οποία είχε καταθέσει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης επισήμανε:  Διάβασα πριν από λίγο μία ακατανόητη και απολύτως προκλητική ανακοίνωση της ΝΔ  εναντίον του προσώπου μου. Είναι η δεύτερη φορά μάλιστα τον τελευταίο καιρό που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρεται σε εμένα και μάλιστα προσωπικά. Επαναλαμβάνω ότι είναι και ακατανόητη και προκλητική διότι λέει ότι εγώ απαγορεύω την πρόσβαση στους βουλευτές στα έγγραφα Καμμένου.
Με καθυστέρηση 24 ωρών και αφού υπήρξε εχθές η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου για να μην πω ξανά τη λέξη ομοφωνία, με τεράστια πλειοψηφία, γνωρίζετε και τις σχετικές απόψεις άλλωστε  και του κυρίου Τσιάρα, είχε έρθει από εδώ και του κ. Κακλαμάνη, επί του θέματος λοιπόν υπήρχε μια ευρύτατη συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε το ζήτημα.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτήν την επίθεση και δεν μπορώ να την ερμηνεύσω και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερμηνεύσω. Και παρακαλώ κρατήστε το αυτό.
Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, όπως κατά καιρούς γίνονται με τις δικογραφίες και την ειδική διαδικασία του Κανονισμού για την πρόσβαση σε αυτές τις πηγές όσων έχουν έννομο συμφέρον, όπου μπορούνε πράγματι και πηγαίνουνε και λαμβάνουνε γνώση, ούτε για τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν σε λίστες φορολογικές εξωτερικού κτλ που είναι ένα είδος, μία μερίδα απορρήτων αν θέλετε. Δεν πρόκειται περί αυτού.
Πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο, συγκεκριμένα για το Προεδρικό Διάταγμα του 2005 και την σαφέστατη εφαρμογή του επί των κρατικών εγγράφων, επί των κυβερνητικών εγγράφων, επί των εγγράφων των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης, όπου είναι σαφέστατη η νομοθεσία, σαφέστατη η νομολογία, σαφέστατα όλα.  Και ήταν σαφέστατα μέχρι πριν από 20 λεπτά που αντελήφθην εγώ αυτήν την ακατανόητη, επαναλαμβάνω, ανακοίνωση. Αυτό ήταν σαφέστατο και για όλους τους παροικούντες εντός της Βουλής και πέριξ της Βουλής, ότι αφορούν αυτά, την ειδική κατηγορία όπου υπάρχει ο ποινικός κώδικας, ο νόμος 146 που τιμωρεί το σχετικό αδίκημα.
Δεν θέλω επειδή αφορά και σε πρόσωπα για το παρελθόν να σας αναφέρω και πολιτικούς ή άλλα πρόσωπα επειδή είχαν προβεί σε μία τέτοια δημοσίευση και πάλι δεν μιλάω για τους δημοσιογράφους, το καταλάβατε, είχανε μπει στην πίεση και στη διάθεση του νόμου.
Άρα επαναλαμβάνω, κάτι το οποίο ήταν απολύτως σαφές για όλους μας χθες και στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων και άρα είναι μια απόφαση που δεν είναι προσωπική ούτε είναι κανένα προσωπικό βέτο πρόσβασης, ας πούμε, κάπου ούτε είχα ποτέ καμία διάθεση.
Η διάθεση που είχα – και αυτό χάλασε την μεθόδευση, η οποία είχε υπάρξει- είναι να μην εμπλακεί η Βουλή και να γίνουν μέσω υμών, που θα ήσασταν υποχρεωμένοι να το κάνετε, αυτή είναι η δουλειά σας, το επάγγελμά σας, να σας δώσουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό αποτρέψαμε. Όποιος θέλει ο ίδιος, Βουλευτής ή Κόμμα και έχει έρθει στη διάθεσή του ένα απόρρητο έγγραφο και το παίρνει την πολιτική ευθύνη να το δημοσιοποιήσει, αναλαμβάνει και την ευθύνη να το κάνει.
Η Βουλή έμεινε έξω από αυτό.
Δεν φανταζόντουσαν ότι μπορεί να γίνει αυτό, να προασπίσουμε τη Βουλή. Κι έμεινε έξω η Βουλή με τη συνέργεια όλων μας. Πρώτα απ’ όλα με τη συνέργεια του Αντιπροέδρου της Βουλής, του Προεδρεύοντος εκείνη την ώρα, που δεν εδέχθη να κατατεθούν στα πρακτικά διότι δεν ήταν κοινοβουλευτική διαδικασία από την οποία να προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης του Κοινοβουλίου. Δεν ήταν δηλαδή ούτε κοινοβουλευτικός έλεγχος, ούτε Νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίος ένας μάρτυρας για την υπεράσπισή του «βγάζει» κάτι. Δεν επρόκειτο περί αυτού.
Και με την εμπειρία που είχε ο Προεδρεύων, ο κ. Κακλαμάνης,  πολύ σωστά τα έβαλε όπως ήτανε τα έγγραφα, τα μονόγραψε και τα έβαλε σε έναν φάκελο και τα έδωσε μετά από συνεννόηση με εμάς, στη Γενική Διευθύντρια της Βουλής. Κι ύστερα εμείς στη Διάσκεψη των προέδρων επίσης είπαμε «τα βάζουμε σε έναν ακόμα φάκελο και τα επιστρέφουμε εκεί που αφορούν», δηλαδή στην Κυβέρνηση. Αυτό κάναμε.
Άρα, θα πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις ενδεχομένως. Φεύγω εγώ από το προσωπικό. Προφανώς θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή κι αν θέλει και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης να πάρει το θάρρος να μιλήσει για τον Πρόεδρο της Βουλής και για έμενα προσωπικά. Υπάρχουν κατά τον Κανονισμό και κατά το Σύνταγμα διαδικασίες. Δεν βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα και μιλούν για τους πολιτειακούς παράγοντες. Όποιος θέλει, κάνει ό,τι θέλει βάσει των σχετικών άρθρων. Κάθε κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε ό,τι θέλει αλλά ανακοινώσεις δια του Τύπου «ο Νίκος έκανε αυτό, ο Κυριάκος εκείνο και ο Χρήστος το άλλο» είναι απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά και με υπερβαίνουν σε ό,τι αφορά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι θεωρούσα και θεωρώ ακόμα πως είναι ένα σοβαρό, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα και το ίδιο και η ηγεσία του. Εγώ το θεωρώ ακόμα. Αν θέλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο με ακατάληπτες ανακοινώσεις, προκλητικές, προσωπικές επιθέσεις ας το κάνουν αλλά η ευθύνη θα είναι δική τους όλη και θα είναι βαρύτατη.
Διότι ο καθένας μπορεί να κάνει σκέψεις πως 24 ώρες μετά βγαίνει μια τέτοια ανακοίνωση ενώ χθες λέγαμε άλλα. Τελεία και παύλα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail