Επιθετική στάση Άγκυρας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πρόκειται να γίνει σε λίγες μέρες για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης υποστηρίζουμε ότι ο κεντρικός κορμός είναι οι επιχορηγήσεις χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις για τις χώρες που έχουν πληγεί στον τουρισμό» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Ακόμη ανέφερε «η πρόταση της κομισιόν είναι ελπιδοφόρα, ρο στοίχημα της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Πρέπει να αναφερθώ και για την επιθετική στάση της Άγκυρας που παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τουρκία τυπικά είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει η Ευρώπη να επέμβει. Συγκεκριμένα η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις και η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν καλόπιστο διάλογο και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών. Από την άλλη η απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σφιά να την μετατρέψει σε τζαμί μας πληγώνει. Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, είναι παγκόσμιο θέμα. Ακόμη και όσοι την βεβηλώνουν την ονομάζουν με το βυζαντινό της όνομα Αγιά Σοφιά. Δεν πρέπει η UNESCO να χαρίσει την παγκόσμια κληρονομιά.
Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τόνισε «Πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Η Τουρκία δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και δεν θα υποκύψουμε στις προκλήσεις. Η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο από τον 5ο αιώνα.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail