Επιδότηση νέων κλάδων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Μέχρι 31 Μαρτίου 2020 πρέπει οι εργοδότες να ενημερώσουν το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την αναστολή των επιχειρήσεών τους καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Από τις 1 έως 10 Απριλίου και οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους θα ενημερώσουν το σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Γεωργιάδης και Εργασίας κ. Βρούτσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκαν σήμερα οι νέοι κλάδοι που εντάσσονται στην επιδότηση των 800 ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για:
– Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας
– Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κλπ.
– Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμούκλπ
– Καθαρισμός κτιρίων
– Καθαριστήρια ρούχων
– Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων
– Κτηνίατροι
– Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία
– Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων
– Λιανικό εμπόριο για λαϊκές και δημοτικές αγορές
– Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων
– Φύλαξη
– Εξορυκτική δραστηριότητα
– Δασοκομία, υλοτομία
– Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα
– Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών, εργαλείων, κεραμικών ειδών
– Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών
– Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών
– Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών
– Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτημάτων, ελαίων, λιπών
– Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού
– Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, Ψαριών, φρούτων και λαχανικών
– Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών
– Αποθήκευση
– Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών
– Ασφαλιστικές εταιρίες
– Ελεγκτικές εταιρίες
– Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου
– Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
– Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών
– Πρατήρια καυσίμων
– Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κλπ
– Διαχείριση απορριμμάτων
Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ισχύει γι τον μήνα Απρίλιο. Η επιδότηση θα δοθεί στους εργαζόμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες (οικονομολόγοι-λογιστές-μηχανικοί-γιατροί-ερευνητές-δικηγόροι). Από την ημέρα που θα έχουν μπει στην ΕΡΓΑΝΗ και θα έχουν κάνει την αίτηση έως και 15 μέρες. Για τους επιστήμονες θα δοθούν 600 ευρώ. Αν η κρίση συνεχιστεί μετά τον Μάιο θα πάρουν 800 ευρώ. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Για μεν τις ασφαλιστικές εισφορές από την στιγμή που καταβάλλονται εμπρόθεσμα θα υπάρχει μείωση 25% για τον μήνα Φεβρουάριο και Μάρτιο διαφορετικά θα πρέπει να αποδοθούν στις 1 Σεπτεμβρίου. Το δώρο του Πάσχα είναι διασφαλισμένο και όσοι εργοδότες έχουν σε αναστολή τις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι θα πάρουν ολόκληρο το ποσόν με το μεγαλύτερο ποσοστό από τον εργοδότη τους και το υπόλοιπο από το κράτος. Όσοι είναι σε ανεργία θα παραλάβουν από τν ΟΑΕΔ το δελτίο και θα ενταχθούν σε πρόγραμμα στήριξης. Όσες επιχείρησες απολύσουν εργαζομένους δεν έχουν δικαίωμα εκπτώσεων φορολογικών και ασφαλιστικών καθώς και επιδοτήσεων. Για μεν την πληρωμή στις εφορίες οι επιχειρήσεις που έχουν μπει στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων θα έχουν τρίμηνη αναστολή ΦΠΑ, 25%μείωση αν δοθεί εμπρόθεσμα και οι δόσεις και ο ΦΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκτακτη επιδότηση που θα δοθεί και στους εργαζομένους των κλάδων υγείας είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.
Για τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών θα δοθούν 5,1 δις. Για μεν τις τράπεζες έχουν 3μηνη αναστολή πληρωμής δόσεων από τους δανειολήπτες και θα γίνει συνάντηση με την Ένωση Τραπεζών για να λυθεί το πρόβλημα των απλήρωτων επιταγών.