Επανεξέταση Αρείου Πάγου ναυτικού οχυρού Κέρκυρας

ΘΕΜΑΤΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Περιφέρειες

Χαιρετίζει την πρωτοβουλία και τις ενέργειες της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) το διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων βορείου Στενού Κέρκυρας, στην υπόθεση της μετεγκατάστασης του Ναυτικού Οχυρού του Αγίου Στεφάνου Σινιών, το ενδιαφέρον της στην υπόθεση της ασφάλειας των στενών και των συνόρων της Χώρας Β.Α. της Κέρκυρας καθώς και την ενεργό στήριξή της στον αγώνα του Κερκυραϊκού λαού για τη διάσωση του οικοσυστήματος Ερημίτη.
Στην ανακοίνωση της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης αναφέρονται τα εξής:
«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου απέστειλε το αίτημα της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), για επανεξέταση της Δικογραφίας, σχετικά με την Κασσιώπη Κερκύρας, η οποία περιλαμβάνει τη Μηνυτήρια Αναφορά του Πλωτάρχη του Π. Ν. ε.α., κ. Παναγιώτη Σταμάτη, προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ηλία Ζαγοραίο, προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες εκ του Νόμου ενέργειες.
Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 2447/13-3-2017 έγγραφό της, η κα Δημητρίου προώθησε το όλο θέμα στον κ. Ζαγοραίο, λόγω αρμοδιότητας, καθώς η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, της οποίας αυτός προΐσταται.
Εξ όσων μάλιστα γνωρίζουμε, το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στα χέρια του πιο πάνω Δικαστικού λειτουργού.
Υπενθυμίζουμε ότι η Μηνυτήρια Αναφορά του κ. Σταμάτη είχε αρχειοθετηθεί με το αιτιολογικό ότι “δεν προέκυψε πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) να προσπορίσουν παράνομο όφελος ή να βλάψουν το κράτος”, χωρίς η ως άνω Εισαγγελική Διαταγή να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης και χωρίς κατά την άποψή μας να διερευνηθούν τα άλλα σοβαρά αδικήματα που προέκυπταν από την Δικογραφία.
Με την θέση της υπόθεσης στο αρχείο, δυστυχώς, δεν διερευνάται και το μείζον ζήτημα, που μπορεί να προκύψει, με τη μεταφορά του Ναυτικού Οχυρού του Αγίου Στεφάνου σε νέα ακατάλληλη θέση και που αφορά το πιθανό σενάριο τύφλωσης των ηλεκτρονικών συστημάτων που θα εγκατασταθούν, από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα του αντιπάλου, μια πολύ συνηθισμένη τακτική, σε περίπτωση σύρραξης.
Το ΑΝΣ, το οποίο καθυστερεί στην χορήγηση αντιγράφων των δύο γνωμοδοτήσεών του, για τη μεταφορά του Οχυρού, στο υπ’αριθ.πρωτ.Φ.900/01/2017/8- 3-2017 αίτημα της ΟΚΕ, θα έπρεπε να είχε εξετάσει το αναντικατάστατο της οπτικής επαφής, με την απέναντι ακτογραμμή και ιδιαίτερα, με το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας.
Γιατί σε περίπτωση ηλεκτρονικού πολέμου τα συστήματα αχρηστεύονται και το ανθρώπινο μάτι, μαζί με τα κυάλια παρατήρησης είναι η μόνη ασφαλής εναλλακτική και ενδεδειγμένη λύση.
Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που στην περιοχή ναυλοχούν υποβρύχια και άλλα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας, ενώ, σύντομα, αναμένεται να μετασταθμεύσουν και Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F 16, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, θα έπρεπε να είχε πρυτανεύσει η κοινή λογική και να μην έχει θυσιαστεί η στρατηγική θέση του παρατηρητηρίου, προς χάριν ενός εξαιρετικά επιζήμιου, για την Εθνική Οικονομία επενδυτικού σχεδίου.
Και αυτό γιατί το αστείο τίμημα των 23 εκατομμυρίων ευρώ, για μια έκταση, που οι τοπικοί φορείς υπολογίζουν ότι η συνολική της αξία αποτιμάται πλέον του ενός δις ευρώ, θα έπρεπε να είχε ήδη σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, αφού υλοποιείται κατά καταφανή ζημία του Δημοσίου Συμφέροντος και παραπέμπει στο γνωστό σκηνικό, που η ΟΚΕ έχει καταγγείλει, επανειλημμένα, δημόσια, ότι υπάρχει μέθοδος καθοδικής συμπίεσης των τιμών, ώστε να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συναλλαγών».
Η επισήμανση αυτή θα έπρεπε, από μόνη της, να είχε ενεργοποιήσει όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όχι να προτάσσουν, την ιδιαιτέρως απεχθή, για τον πολίτη, απάθειά τους και τον στρουθοκαμηλισμό, σε εξώφθαλμες διαδικασίες καταλήστευσης του Δημοσίου χρήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail