Επανατοποθέτηση κρηναίου οικοδομήματος στον σταθμό Αγίας Σοφίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βούληση της εταιρείας Αττικό Μετρό για την κατασκευή ενός έργου που θα αναδείξει στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό τις αρχαιότητες στο πλαίσιο του δόγματος «και αρχαία και μετρό», αλλά και η ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς η πόλη επιζητεί την παράδοσή του, τονίστηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
«Βλέπουμε την ολοκλήρωση του έργου. Τον Νοέμβριο του 2020 παραδίδουμε το μεγαλύτερο μέρος του, από τη Νέα Ελβετία ως το Σιντριβάνι. Εξαιρούμε τους δυο σταθμούς «Αγίας Σοφίας» και «Βενιζέλου» όπου, για ευνόητους λόγους, θα υπάρχει μια καθυστέρηση, ενός με δύο έτη. Δηλαδή, τέλος 2020 με τέλος 2021 ή αρχές 2022, υπολογίζουμε ότι θα παραδοθούν κι αυτοί». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την ανάδειξη του κρηναίου οικοδομήματος, το οποίο βρέθηκε στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, συνεχίστηκε η συζήτηση που είχε διακοπεί την προηγούμενη βδομάδα (23/1), όταν οι δυο λύσεις που προτάθηκαν από μέλος του ΚΑΣ και από τη διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, απέτρεπαν να «θυσιαστεί» τμήμα του κρηναίου / νυμφαίου οικοδομήματος, μήκους περίπου 4,5 μ., στο πλαίσιο της ανάδειξής του. Στις λύσεις αυτές είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει η Αττικό Μετρό, η οποία έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην πρόταση που αφορούσε την αλλαγή φοράς του φρεατίου εξαερισμού, η οποία παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση επεξεργασμένη.
«Το «και αρχαία και μετρό» είναι ένα δόγμα το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε. Και δεν μιλάω μόνο ως Αττικό Μετρό, αλλά μεταφέρω και τη βούληση του υπουργού Υποδομών. Θέλουμε το έργο να τελειώσει στην ώρα του με την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το ΥΠΠΟ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης κι αυτό θα το περιφρουρήσουμε ως «κόρη οφθαλμού», συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.