Ενιαίος ψηφιακός χάρτης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

«Είναι τεχνολογικά απλό, πρακτικά υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο – εάν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο – σε δύο χρόνια να έχουν όλοι οι πολίτες, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και οι μεγάλοι επενδυτές, όλες τις διοικητικές πράξεις με ένα κλικ στον υπολογιστή τους.
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους του τεχνικού και οικονομικού ρεπορτάζ την πρόταση του για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τις θεσμικές γραμμές. Δηλαδή όλα τα δεδομένα, που απαιτούνται για να εκδώσει κάποιος μία οικοδομική άδεια και συνακόλουθα να υλοποιήσει μία μικρή η πολύ μεγάλη επένδυση στη χώρα.
Η πρωτοβουλία του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για τον   ενιαίο ψηφιακό χάρτη ονομάζεται «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System). Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Η λύση, στη βάση της, είναι σήμερα απλή: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων. Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.
Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. «Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης ότι «το έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης. Μια διοικητική πράξη, που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».
Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη, έχοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην υλοποίηση ψηφιακών έργων, όπως το σύστημα των αυθαιρέτων, της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών κ.α, μπορεί να αναλάβει το ΤΕΕ, σημείωσε ο Γ. Στασινός, προσθέτοντας  «αλλά και όποιος άλλος δημόσιος φορέας μπορεί ή θέλει να το υλοποιήσει, φτάνει να γίνει το έργο».
Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ και περιμένει να το ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.  Και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης, μεγάλης ή μικρής.
Το «ΟΝΕclickLIS» που προτείνει και προωθεί το ΤΕΕ, τόνισε ο Γιώργος Στασινός, είναι ένα πραγματικά αναγκαίο, ανταποδοτικό και κυρίως αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα συμβάλλει παράλληλα στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ταλαιπωρίας των πολιτών αλλά και στο να σταματήσει το φαινόμενο της ματαίωσης επενδύσεων στη χώρα. «Θα αλλάξει και η νοοτροπία, κάποιων που πιστεύουν ότι μπορεί να κολλήσουν έργα και από αυτό να βγάλουν χρήματα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα  ότι ο ψηφιακός χάρτης του ΤΕΕ είναι πιθανόν να προσκρούει σε κατεστημένες νοοτροπίες και ιδιοτέλειες του πολιτικού και πελατειακού συστήματος. «Εφόσον υλοποιηθεί ο ψηφιακός χάρτης, που προτείνει το ΤΕΕ δεν θα χρειάζεται να παρακαλάς κανέναν υπουργό, κανέναν στο δασαρχείο, την πολεοδομία ή στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να είναι για κάποιους πρόβλημα. Μόνον όμως αν ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα και αυτές τις λογικές μπορεί ο τόπος να προχωρήσει μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός.
Η πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, ώστε να ενοποιηθούν όλα τα διάσπαρτα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνουν σχετικά στοιχεία. Τίθεται ως ρεαλιστικός στόχος μέσα σε 2 χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας αυτής να ολοκληρωθεί η ενοποίηση, να προχωρήσουν όσα έργα ακόμη εκκρεμούν και να ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές. Ο Γ. Στασινός είπε ότι σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το 70% των δεδομένων του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών και ότι σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με δυνατότητα διαρκούς συμπλήρωσης και ανανέωσης στοιχείων, από την αρχή της λειτουργίας του θα μπορεί να καλύπτει πάνω από το 80% των δεδομένων έως των πιο ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Και σίγουρα το 100% των κρίσιμων περιοχών σε αστικά κέντρα και άλλα επιλεγμένα σημεία, που υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα και γίνονται επενδύσεις.
«Θα μπουν στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη όλα όσα δεδομένα υπάρχουν και για όλη τη χώρα, όπως τα δεδομένα από 12 παράλληλα και ασύνδετα μεταξύ τους έργα πληροφοριακών συστημάτων, που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι: «στο σύστημα «ΟΝΕ click LIS» θα υπάρχει η δυνατότητα διαρκούς επικαιροποίησης και συμπλήρωσης των στοιχείων και των δεδομένων». Πράγμα, που όπως επισήμανε ο ίδιος δεν είναι διασφαλισμένο σε άλλα έργα, που υλοποιούνται από δημόσιους φορείς, μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο, ακριβοπληρωμένα ψηφιακά έργα για τη ψηφιοποίηση πολεοδομικών και άλλων δεδομένων, να απαξιωθούν πριν καν ολοκληρωθούν, καθώς η πολεοδομική νομοθεσία διαρκώς αλλάζει.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Στασινός παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με τα οποία ο εκτιμώμενος χρόνος για το πλήθος των εγκρίσεων, που απαιτούνται για την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας κυμαίνεται από 5 έως και 30 μήνες. Ο ίδιος παρουσίασε τραγελαφικά παραδείγματα αλληλοαναιρούμενων αποφάσεων, μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών, που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις της αδειοδότησης.
Όπως πχ να απορρίπτει ένα αρχαιολογικό συμβούλιο, μία αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία όμως έχει εγκρίνει προηγουμένως ένα αρχιτεκτονικό συμβούλιο και αυτό διαδοχικά να επαναλαμβάνεται, κατά τρόπο που ο ενδιαφερόμενος πολίτης και ο μηχανικός να γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών. «Η έννοια του χρόνου, που απαιτείται για την αδειοδότηση στη χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίζεται να είναι ο άγνωστος Χ, που κανένας πολίτης και επενδυτής, με κανέναν μαθηματικό τρόπο και αλγόριθμο δεν θα μπορεί να ανακαλύψει», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ συμπληρώνοντας ότι « υπάρχει πάντα και η περίπτωση η αδειοδότηση να μην γίνει ποτέ ή να ματαιωθεί». Ο ίδιος υπογράμμισε: «Η αδειοδότηση είναι για τις επενδύσεις σημαντικότερη παράμετρος ακόμη και από την φορολόγηση, που στη χώρα μας είναι υψηλή. Και αυτό γιατί τη φορολογία μπορεί κάποιος να την υπολογίσει σε μία επένδυση και να έχει και προσδοκίες για μεγαλύτερα κέρδη αν αυτή μειωθεί. Ο χρόνος  αδειοδότησης όμως είναι άγνωστη παράμετρος ανεβάζει το ρίσκο και αποτρέπει την επένδυση». «Θα το παλέψω με όλες μας τις δυνάμεις και μέχρι να γίνει η πρόταση για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός, προσθέτοντας ότι «τέτοια συστήματα έχουν από πολλά χρόνια όλες οι σύγχρονες χώρες». Ακόμη σημείωσε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης είναι μακρινό σχέδιο, ας σκεφθούν ότι πριν λίγα χρόνια, φαινόταν σε κάποιους αδιανόητο ότι θα γίνονται ψηφιακές συναλλαγές και ότι θα έπαιρναν  με ηλεκτρονικό τρόπο μία βεβαίωση ή ένα πιστοποιητικό».
Στο πλαίσιο της προώθησης της πρότασης για το νέο σύστημα «ΟΝΕ click LIS» ο Γ. Στασινός ανακοίνωσε ότι θα γίνει από τον ίδιο παρουσίαση της σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς φορείς, οργανισμούς για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και στα Διοικητικά Συμβούλια εγχώριων παραγωγικών, αυτοδιοικητικών, αναπτυξιακών και άλλων φορέων. Η πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ έχει παρουσιασθεί ήδη σε πληθώρα παραγόντων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και επιχειρηματικούς φορείς. Κοινωνοί της πρότασης Στασινού έχουν γίνει ήδη, εδώ και καιρό, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ενημέρωσε επίσης, θεσμικά, πριν λίγες ημέρες, τους συναρμόδιους Υπουργούς (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού) μέσω επιστολής, με την οποία περιγράφει το σύστημα και τις ανάγκες και ζητά συνάντηση για αναλυτική παρουσίαση. Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προγραμματίζει συναντήσεις και ενημέρωση όλων των κομμάτων για το ONEclickLIS. Στόχος είναι να ωριμάσει η πρόταση πολιτικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, ει δυνατόν με διακομματική συναίνεση, ως ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού, ως μία μεταρρύθμιση με «εθνική ιδιοκτησία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail