Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Ελληνικών Συνόρων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης των Συνόρων για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών, την επιστροφή τους από τις χώρες που ξεκίνησαν και την αποκατάσταση των νόμιμων προσφύγων στην Ελλάδα τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο θα δημιουργηθούν νέα κλειστά κέντρα υποδοχής σύμφωνα με την ποσόστωση ανάλογα την περιοχή και το πρώτο που θα είναι έτοιμο σε λειτουργία είναι της Σάμου. Τα εγκαίνια του νέου κέντρου θα έχουν γίνει μέχρι τον Ιούνιο 2020.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης πήρε τον λόγο και ο υφυπουργός Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος υπογράμμισε «Επικεντρωνόμαστε σε τρία βασικά σημεία. Την φύλαξη των συνόρων μας, την επιτάχυνση των ενεργειών χορήγησης ασύλου και την αποσυμφόρηση των νήσων.
Συγκεκριμένα στη Λέσβο θα υπάρχει νέο κέντρο υποδοχής και θα κλείσει κ Μόρια όπου μπορούν να υποδεχτούν από 5.000 έως 7.000 άτομα, στην Χίο νέο κλειστό κέντρο από 5.000 έως 7.000 άτομα, στην Σάμο κλείνει το υπάρχων και θα δημιουργηθεί ένα νέο κλειστό κέντρο από 5.000 έως 7.000 άτομα, στην Κω κλείνει το υπάρχων και το νέο κτίριο θα υποδεχθεί από 2.000 έως 3.000 άτομα και στη Λέρο το νέο κλειστό κέντρο θα υποδεχθεί από 1.000 έως 1.500 άτομα.
Τα νέα κτίρια θα έχουν εστιατόρια, σχολεία και θα έχουν λυόμενες κατοικίες. Επίσης θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά, θα υπάρξει εθνικός συντονιστής μέσω της Προεδρίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ενώ για τις ΜΚΟ θα υπάρχει νέο νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης θα γίνουν προσλήψεις για συνοριοφύλακες κι για νέους εργαζομένους στα νέα κλειστά κέντρα υποδοχής, ενώ η Ένωση Εφοπλιστών δίνει 10 ταχεία σκάφη στο Λιμενικό για την θαλάσσια φύλαξη των συνόρων μας.
Σήμερα υπάρχουν 67.000 αιτήσεις για να πάρουν άσυλο και 15.000 που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο. Από τον Γενάρη και μέσα σε τρεις μήνες θα ξεκινήσουν οι επιστροφές των μεταναστών. Στα νέα κέντρα θα διαμένουν ξεχωριστά οι γυναίκες και τα παιδιά, τα ασυνόδευτα παιδιά, οι άρρενες καθώς και ξεχωριστά οι διαφορετικότητες των εθνών».
Από τη πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ Πέτσας ανέφερε «Θα υπάρξει παράταση με 31-12-2020 για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών που ζουν στα παραπάνω νησιά που αναφέραμε δηλαδή Λέρο, Λέσβο, Κως, Χίος και Σάμος.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail