Εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προτάσεις για οδηγίες διαπραγμάτευσης για τις εμπορικές συνομιλίες της με τις Ηνωμένες Πολιτείες: μία σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης και μία σχετικά με την κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος κ. Τραμπ τον περασμένο Ιούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για διαφάνεια, δημοσιεύει τα σχέδια εντολών ταυτόχρονα με την υποβολή τους στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να δώσουν το πράσινο φως στις προτάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι οδηγίες διαπραγμάτευσης τις οποίες υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο εφαρμόζουν την κοινή δήλωση της 25ης Ιουλίου και καλύπτουν δύο πιθανές συμφωνίες με τις ΗΠΑ:
1. μια εμπορική συμφωνία που εστιάζει αυστηρά στην κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα.
2. μια δεύτερη συμφωνία, σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της άρσης των μη δασμολογικών φραγμών, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στο πλαίσιο της εκτελεστικής ομάδας εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2018, η επίτροπος κ. Μάλμστρομ και ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, συμπρόεδροι της ομάδας, έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές προκειμένου να προωθήσουν το συμφωνημένο πρόγραμμα εργασίας.
Μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές άλλες συναντήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail