Ελληνικές τουριστικές αναπτυξιακές προοπτικές

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Μήνυμα για την ισχυρή θέση και εικόνα που έχει χτίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο τουρισμό καθώς και για τις σημαντικές δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει ως πρότυπο στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια,  έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO, κ. Τάλεμπ Ριφάι, ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 2 Μαρτίου το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ για την Ελλάδα ως προορισμό 365 ημέρες το χρόνο και το ρόλο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα που πέτυχε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας στον τουρισμό παγκοσμίως, με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου παγκόσμιου όρου. Ακόμη μίλησε για υποδειγματική διαχείριση όλων των προκλήσεων και δυσκολιών.
Ο κ. Ριφάι χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στον τουρισμό «ένα θαύμα» και κάλεσε τον κλάδο να χαρεί την επιτυχία αυτή.
Στην ομιλία του είπε ότι αυτή τη στιγμή στον ελληνικό τουρισμό υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. Αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές μέσα από τον τουρισμό να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και κάλεσε το σύνολο των φορέων του δημόσιου και τουριστικού τομέα σε συνεργασία ώστε η Ελλάδα να προωθηθεί και να προβληθεί διεθνώς ως παγκόσμιος προορισμός όλο το χρόνο που υποστηρίζει και προωθεί τη βιωσιμότητα.
Ο κ. Ριφάι συνεχάρη το Υπουργείο και την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά για την επιτυχημένη τουριστική πολιτική, τη δυναμική  εκπροσώπηση του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο και για την ισχυρή πολιτική βούληση που  δημιουργεί το περιβάλλον για τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων στον ελληνικό τουρισμό.
Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε την τουριστική πολιτική του Υπουργείου για την παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως προορισμού 365 ημέρες το χρόνο.
Αναφέρθηκε εκτενώς στους άξονες της τουριστικής πολιτικής που έχουν αποδώσει για τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην επιτυχημένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη και προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα.
Επισήμανε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια έχει ως στόχο την διαφύλαξη και ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας μέσα από την ήπια τουριστική ανάπτυξη. «Ο ρόλος μας και κεντρική μας ευθύνη ως Υπουργείο είναι να δημιουργούμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις, και να ανοίγουμε τους δρόμους για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να αναπτυχθεί και να προχωράει σε επωφελείς κινήσεις και συνεργασίες» τόνισε η κα Κουντουρά και πρόσθεσε «η Ελλάδα πλέον  αναδύεται ως μία πολύ δυνατή πρόταση για τουρισμό και για επενδύσεις».