Ελλείψεις στην δασοπυροπροστασία

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ Περιφέρειες

Το ζήτημα της δασοπυροπροστασίας, στα νησιά  του Β. Αιγαίου, συζητήθηκε με αίτημα της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 9ης Αυγούστου 2017 . Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που έχουν πάρει απελπιστικές διαστάσεις μετά την απόσπαση σχεδόν του 50% της δύναμης του στα αεροδρόμια της Σάμου και της Λέσβου, μετά την παράδοση τους στη Fraport. Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα σ’ό,τι αφορά στον εξοπλισμό του προσωπικού και τα τεχνικά επίγεια και εναέρια μέσα. Τόνισε την αυταπάρνηση και καθοριστική συμβολή των εθελοντών και των κατοίκων στην κατάσβεση της πρόσφατης φωτιάς στη Γέρα.
Παρεμβαίνοντας οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, υπενθύμισαν ότι εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά μάταια  με επιστολές στον Πρόεδρο του Π.Σ. αλλά και προφορικά να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο Π.Σ., με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο θέμα, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα, να πάρει η Περιφέρεια όσα προληπτικά μέτρα είναι της ευθύνης της  και να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις για την αντιμετώπισή τους.
Κατάγγειλαν την τραγική αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής ενώ ήδη η δύναμη της ήταν ελλιπής στα νησιά και ζήτησαν την άμεση κάλυψη των ελλείψεων.
Σημείωσαν ότι τα νησιά μας είναι ουσιαστικά ανοχύρωτα απέναντι στη φωτιά:
Μεγάλη απουσία δασικών δρόμων, ζωνών πυρασφάλειας στα δάση, ελλείψεις σε δεξαμενές μέσα στα δάση με εξασφαλισμένη τροφοδοσία τους σε νερό, άσχημη κατάσταση των αγροτικών δρόμων.
Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι στη Λέσβο, το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας, δεν σταθμεύουν μόνιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να περνά πολύς κρίσιμος χρόνος ώσπου να φτάσουν από μακριά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κατάγγειλαν επίσης το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και ενώ έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα στα μέτωπα της φωτιάς, το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
Τέλος ζήτησαν να συγκληθεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την δασοπυροπροστασία και με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Κυβέρνησης για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα και να διεκδικήσουμε την λήψη άμεσων μέτρων. Φυσικά, τόνισαν, ότι η μόνη πιθανότητα να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα μπροστά στη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών και γενικότερα την εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση είναι η λαϊκή αγωνιστική κινητοποίηση.