Εκσυγχρονισμός ιστορικού κτιρίου Ωδείου Αθηνών

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στο Ωδείο Αθηνών, παρουσία του προέδρου του, κ. Νίκου Τσούχλου και της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Ερμίνας Κυπριανίδου.  Το θέμα της ήταν η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να επανεκκινήσει ένα σημαντικό έργο πολιτιστικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του Ωδείου Αθηνών, ενός εμβληματικού και ιστορικού χώρου της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αποφάσισε την ένταξη της πράξης «Αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών»  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον». Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.798.970,04 ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση του πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού ρόλου του Ωδείου Αθηνών, με την αποπεράτωση σημαντικών τμημάτων του κτιρίου.
Ειδικότερα περιλαμβάνει:
• Την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου, δυναμικότητας 600 θέσεων (είσοδος από την οδό Ρηγίλλης), ως αμφιθεάτρου λόγου, θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου και συνεδρίων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους (καμαρίνια, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.)
• την αποπεράτωση υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box, δυναμικότητας 200 θέσεων, προκειμένου να φιλοξενεί εκδηλώσεις μουσικής με ηλεκτρονικό ήχο, προβολές και χορό, ενώ παράλληλα, να μπορεί να μετατρέπεται σε 4 συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους
• την αποπεράτωση των φουαγιέ και τη διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων
• τη μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών
• τη διαμόρφωση του β’ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης για πρώτη φορά στην Ελλάδα του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης
H Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Ερμίνα Κυπριανίδου δήλωσε:
«Για την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η πολύπλευρη υποστήριξη των οργανισμών πολιτισμού, που συμβάλλουν άμεσα στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνονται πολλές υποδομές και κινείται το ανθρώπινο δυναμικό του πολιτισμού, ο σύγχρονος πολιτισμός προσδίδει αξία στο τουριστικό προϊόν και συμβάλλει στο γενικότερο δυναμισμό της πόλης.
Στη διάρκεια της θητείας μας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το εξελισσόμενο εγχείρημα αναβάθμισης του ιστορικού οργανισμού του Ωδείου Αθηνών, ώστε να συνεχίσει να πρωτοπορεί στην καλλιτεχνική παιδεία των νέων και να αποτελεί έναν ευρύ χώρο έκφρασης και δημιουργίας. Και προσδοκούμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μας στο άμεσο μέλλον, με περισσότερες κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.»
Στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών κ. Νίκος Τσούχλος δήλωσε:
«Η υιοθέτηση από την Περιφέρεια Αττικής του έργου Αποπεράτωσης και Εκσυγχρονισμού των Κτιριακών Εγκαταστάσεων  του Ωδείου Αθηνών  και η ένταξη της χρηματοδότησής του έργου αυτού στα ΠΕΠ Αττικής αποτελεί μια γενναία πρωτοβουλία επίλυσης ενός μεγάλου εκκρεμούς προβλήματος στην καρδιά της Αθήνας. Οι χώροι πολιτισμού του εμβληματικού κτιρίου του Ωδείου Αθηνών, δημιουργήματος του μεγάλου πρωτοπόρου του μοντερνισμού, αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, επιτέλους θα αποπερατωθούν και θα εκσυγχρονιστούν προκειμένου να αποδοθούν σε χρήσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης, πάνω από σαράντα χρόνια μετά την διακοπή της κατασκευής τους το 1976. Οι νέες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές αλλά και ευρύτερα αναπτυξιακές προοπτικές που έτσι ανοίγονται στην περιοχή με επίκεντρο το ιστορικό Ωδείο Αθηνών, ακριβώς δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο και το Λύκειο του Αριστοτέλη, θα συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό του αστικού ιστού, και θα δώσουν νέα ώθηση στο κοινωφελές έργο που το Ωδείο Αθηνών προσφέρει χωρίς διακοπή στην Ελληνική κοινωνία εδώ και ενάμιση αιώνα.»