Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά τα επόμενα πέντε Σάββατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και απευθύνεται σε παιδιά 2 έως 4 ετών. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Αισθάνομαι τη Φύση», κι έχει ως στόχο να δώσει στα παιδιά τα ερεθίσματα, που θα τα παροτρύνουν να αντιληφθούν το φυσικό τους περιβάλλον, μέσα από τα εργαλεία που τους προσφέρει το σώμα τους.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
«Βλέπω τη φύση»
Βλέπουμε αλλά με τι βλέπουμε; Τι χρώμα έχουν τα μάτια μας; Πού μπορούμε να δούμε το χρώμα των ματιών μας μέσα στη φύση; Ποιο από όλα τα ζώα της Κρήτης χαίρομαι να βλέπω περισσότερο; Σε πόσες ομάδες μπορούμε να χωρίσουμε τα δώρα της φύσης που έχουμε κοντά μας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μας προβληματίσουν στην πρώτη συνάντησή μας.
«Μυρίζω τη φύση»
Τι μυρωδιά έχει ο αέρας; Με ποιο τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε τη μυρωδιά του; Τα παιδιά πειραματίζονται στον Ερευνότοπο του Μουσείου και προσπαθούν να αλλάξουν τη μυρωδιά του αέρα. Κι εάν ήμασταν έξω στη Φύση τι θα μπορούσαμε να μυρίσουμε; Στη δεύτερη λοιπόν συνάντηση θα μας κατακλύσουν οι μυρωδιές και τα συναισθήματα!
«Ακούω τη φύση»
Τι μας θυμίζει ο ήχος που ακούμε; Μια βόλτα στη φύση μέσα στη νύχτα μπορεί να μας χαρίσει πολλούς και διαφορετικούς ήχους. Είμαστε έτοιμοι να περπατήσουμε μέσα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να τους εξερευνήσουμε παρέα;
Ανακαλύπτουμε τους ήχους που μπορούμε να παράγουμε με τα υλικά της φύσης και συνθέτουμε το δικό μας τραγούδι.
«Γεύομαι τη φύση»
Ετοιμαζόμαστε για βόλτα στην εξοχή της Κρήτης! Τι θα πάρουμε μαζί μας για φαγητό; Τι μπορούμε να συναντήσουμε εκεί που θα πάμε και τι θα δοκιμάσουμε;
Ποιες από τις γεύσεις μας αρέσει περισσότερο και ποιες λιγότερο; Για ποιο λόγο;
Παιδιά και γονείς κάνουν πικνίκ μέσα στο Μουσείο και ανακαλύπτουν την παλέτα των γεύσεων που έχει το ανθρώπινο σώμα.
«Αγγίζω τη φύση»
Με ποιο τρόπο μπορούμε να αισθανθούμε το καλοκαίρι; Τι θα έπρεπε να αγγίξουμε για να νιώσουμε το χειμώνα; Τα παιδιά αγγίζουν υλικά της φύσης και ανακαλύπτουν πόσο σκληρή μπορεί να είναι μια πέτρα, πόσο μαλακά μπορεί να είναι τα ξερά φύλλα, ακουμπώντας τα στο σώμα τους και περπατώντας πάνω σε αυτά.