Εκλογή νέου Διευθυντή Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας-Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Ο Ιωάννης Ταλιανίδης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου στις 6 Ιουνίου 2017 και αναμένεται ο διορισμός του.
Ο Ιωάννης Ταλιανίδης αποφοίτησε το 1981 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Βιοχημείας του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στον Τομέα της Βιολογίας. Από το 1985 έως το 1987, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη. Συνέχισε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley έως το 1990, οπότε και εκλέχτηκε ερευνητής(Group Leader) στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) στην Ελλάδα. Από το 2007 έως το 2016 διατέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Ε.ΚΕ.ΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» στη Βάρη.  Στα τέλη του 2016 επέστρεψε στο IMBB-ΙΤΕ.
Ο I. Ταλιανίδης είναι εκλεγμένο μέλος του EMBO(2004), της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea) (2013) και της Ακαδημίας Επιστημών της Ουγγαρίας (Hungarian Academy of Sciences 2013). Το 2017 του απονεμήθηκε η θέση AXA-Chair in Epigenetics. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από 8 εθνικά και 24 διεθνή, κυρίως ευρωπαϊκά (EU), προγράμματα. Είναι κάτοχος ERC Advanced Investigator Award (2012) και συντονιστής 9 ευρωπαϊκών συνεργατικών προγραμμάτων. Ο Δρ. Ταλιανίδης έχει 81 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.