Εκδηλώσεις μνήμης για αρχιστράτηγο Κολοκοτρώνη

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Περιφέρειες

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017, ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας – Κυνουρίας και το Δήμο Τρίπολης, διοργανώνει εκδηλώσεις στο Χρυσοβίτσι για την επέτειο δύο σημαντικών γεγονότων της επανάστασης του 1821:
α) του θρησκευτικού προσκυνήματος του αγώνα και β) της πρώτης ελεύθερης επαναστατικής στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης των Ελλήνων, καθώς στο Χρυσοβίτσι, υπεγράφη στις 28 Απριλίου 1821, το ιστορικό έγγραφο με το οποίο ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος ο Κολοκοτρώνης και παράλληλα διορίστηκε η περίφημη πενταμελής Εφορία, με πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάνη.
Το διήμερο πρόγραμμα εορτασμού
Σάββατο 29 Απριλίου 2017
10:00 Διεξαγωγή αγώνα ορεινού δρόμου 15 χιλιομέτρων, στη διαδρομή Λιμποβίσι – Αρκουδόρεμα – Πιάνα – Χρυσοβίτσι. Η εκκίνηση Θα δοθεί στο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι και ο τερματισμός Θα γίνει στην προτομή του Γέρου στην πλατεία του Χρυσοβιτσίου, επί της οποίας αναγράφεται η πράξη ανακήρυξής του σε αρχιστράτηγο.
18:30 Εκδήλωση στο μουσείο δασικής ιστορίας του Χρυσοβιτσίου με Θέμα «Το Χρυσοβίτσι και τα χωριά του Φαλάνθου στην Εθνεγερσία».
Κυριακή 30 Απριλίου 2017
07:00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών του Χρυσοβιτσίου.
07:30 Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χρυσοβίτσι, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας & Κυνουρίας κκ Αλεξάνδρου.
10:20 Δοξολογία
11:00 Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Πέτρο Σαραντάκη, οικονομολόγο – συγγραφέα, επιστημονικό συνεργάτη του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου.
11:30 Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των αγωνιστών του 1821 και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμητικοί πυροβολισμοί από τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών» Όπλων Πατρών.
11:35 Παραδοσιακοί χοροί από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραίτες» στην πλατεία του χωριού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail