Εκδήλωση Μνήμης Ελευθέριου Βενιζέλου

ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου», συνδιοργάνωσαν ο Πνευματικός Σύνδεσμος Κρητών Μοσχάτου-Ταύρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και την υποστήριξη του παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος, την Πέμπτη 24 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θ. Αγγελόπουλος» του δήμου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Α. Ευθυμίου Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Απ. Σιώκας πρόεδρος του πνευματικού κέντρου του Δήμου, Π. Μπονατάκης πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Μοσχάτου και ο Γιώργος Πρασιανάκης πρόεδρος του παραρτήματος Αττικής του ιδρύματος.
Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ο Ελ. Βενιζέλος στη διεθνή σκηνή» από το αρχείο του ιδρύματος. Παρουσιάστηκε η έκδοση «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης-Βιογραφία» του Νικόλαου Ε. Παπαδάκη (Παπαδή) γενικού διευθυντή του ιδρύματος.
Αφού έγινε εισαγωγική τοποθέτηση από τον επιμελητή της έκδοσης Γιώργο Κουκουράκη επιστημονικό συνεργάτη του ιδρύματος, ακολούθησε συζήτηση του συγγραφέα με τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των ιστορικών αρχείων του μουσείου Μπενάκη για την εξωτερική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το καλλιτεχνικό μέρος περιλάμβανε ριζίτικα τραγούδια από την ομάδα Δροσουλίτες, κρητικούς χορούς από τη χορευτική ομάδα του συλλόγου Κρητών Μοσχάτου-Ταύρου με υπεύθυνο διδασκαλίας τον Τάσο Παπαγιαννόπουλο, μικρασιάτικους χορούς από τον Όμιλο Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου με υπεύθυνο διδασκαλίας το Δημήτρη Δανιηλίδη, με την υποστήριξη των μουσικών Χρ. Χαρχαλάκη στο βιολί και Γ. Μπλιμάκη στο λαούτο. Τον συντονισμό είχε η αρχιτέκτονας Νεκταρία Λαινάκη μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Κρητών Μοσχάτου. Παραβρέθηκαν ακόμα οι πρόεδροι, του Σωματείου Δροσουλίτες Μακρίνα Τσιωτάκη, των Κρητών Ν. Σμύρνης Νικήτας Περαθωράκης και των Ασηγωνιωτών Αττικής Γιώργος Γύπαρης, οι Αθ. Τσιτούρας και Γ. Σταματάκης διευθύνων σύμβουλος και εμπορικός διευθυντής της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ αντίστοιχα, η Μελίτα Εμμανουήλ καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ο Αθανάσιος Γραμμένος γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία, η Ελευθερία Χερουβείμ έφορος πολιτισμού της Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και αρκετός κόσμος.
Στον ίδιο χώρο από τις 22 ως τις 25 Μαΐου λειτούργησε η έκθεση φωτογραφίας «Ελευθέριος Βενιζέλος, στιγμιότυπα από τη ζωή του» από το αρχείο του ιδρύματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail