Εκδήλωση για Μάχη της Κρήτης

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, πραγματοποιήθηκε η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ με τίτλο Beyond the Battalion, των Νεοζηλανδών σκηνοθετών Michael Havas και Julian Arahanga, στο πλαίσιο της Κεντρικής Εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος, με μεγάλη συγκίνηση, προσέφερε τιμητική πλακέτα στον τελευταίο επιζώντα Κρητικό αξιωματικό της Μάχης της Κρήτης, κ. Νικόλαο Κοπάση, ως «ελάχιστη ανταπόδοση του τόπου του στη συγκίνηση και την περηφάνια που μας προσέφερε ο ηρωισμός του, και στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης που μας προσφέρει η παρουσία του», όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας, την οποία προλόγισε ο σκηνοθέτης της, κ. Michael Havas, με μια αναδρομή στη δεκαετία του ’70 – εποχή που ο ίδιος σκηνοθέτησε τα 2 πρώτα του ντοκιμαντέρ, για την Μάχη της Κρήτης – Once Upon An Island (1975) και Sons of Tu Mata Uenga (1977) – μέχρι και τη πρεμιέρα του 3ου του ντοκιμαντέρ – Beyond the Battalion (2017). Η τελευταία αυτή ταινία του Havas που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο εστιάζει στη συμμετοχή των Μαορί στη Μάχη της Κρήτης – η οποία αποτέλεσε συστατικό στοιχείο για την σύγχρονη ταυτότητα των Μαορί και δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών – όπως και στη σημασία της διατήρησης της Μνήμης και στην κληρονομιά που αφήνει στις επόμενες γενιές.
Μετά από απονομή τιμητικής πλακέτας για την προσφορά του στον σκηνοθέτη από τον κ. Βουλγαράκη, ο Διευθυντής του Chania Film Festival, κ. Ματθαίος Φραντζεσκάκης ανακοίνωσε επίσημα την από κοινού πρωτοβουλία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, για την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ: Μάχη της Κρήτης – Κατοχή – Αντίσταση». Η δράση θα έχει σκοπό τη συγκέντρωση έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού πάσης φύσεως που αφορά στη Μάχη της Κρήτης, τη Γερμανική Κατοχή στα Χανιά και την Αντίσταση του Κρητικού Λαού.
Στόχος είναι να κλιθούν επαγγελματίες κι ερασιτέχνες, ιδιώτες και φορείς, απ΄όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους υλικό που αφορά την παραπάνω περίοδο, και να καταθέσουν ένα αντίγραφό στο αρχείο που θα δημιουργηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Chania Film Festival, το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τον τόπο και τις τωρινές και μελλοντικές γενιές των Κρητικών και όχι μόνο. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί επίσης τον Μάιο του 2018, ένα μεγάλο οπτικοακουστικό αφιέρωμα την χρονική περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μικρή συναυλία από την Στρατιωτική Μουσική της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ («V Μεραρχίας Κρητών»).
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης προσέφερε και αναμνηστικά διπλώματα στον αρχιμουσικό, κ. Νικόλαο Λαφάτα, και στα μέλη της μπάντας, όπως και στον εικαστικό καλλιτέχνη και ζωγράφο, κ. Δημήτρη Αστερίου, για την συμμετοχή του στην 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με την εικαστική έκθεση με τίτλο «Εν τω Μηνί Αθύρ», που πραγματοποιήθηκε στο Γιαλί Τζαμί από τις 16 έως και τις 21 Μαΐου 2017.