Δικαστικές διεκδικήσεις συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σε νομικές ενέργειες υπεράσπισης και διεκδίκησης των ειδικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας προχωρά ο Σύλλογος όπως προβλέπονται από το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ, στο οποίο έχουν καταβληθούν επί σειρά ετών υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται «Σε σύντομο διάστημα προσκλήθηκαν δικηγορικά γραφεία και παρουσίασαν τις νομικές τους θέσεις για το ζήτημα αυτό στους διοικητικούς συμβούλους του Συλλόγου, παρουσία συναδέλφων.
Ακολούθως, το προεδρείο του Συλλόγου  διερεύνησε όλες τις νομικές πτυχές της διεκδίκησης και κατέληξε στη νομική πρόταση την οποία και κατέθεσε προς έγκριση στη χθεσινή (23.2.2017) συνεδρίασή του ΔΣ.
Τα παρόντα  μέλη του ΔΣ, με ομόφωνη απόφασή τους, ενέκριναν τη νομική πρόταση και αποφάσισαν την ανάθεση της υπόθεσης σε δύο νομικά γραφεία.
Οι νομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση αυτή είναι ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Α.Π.Θ.  Άρις Καζάκος και ο Διδάκτωρ Νομικής Ανδρέας Ματθαίου.
Θα ασκηθούν δυο αιτήσεις ακύρωσης κατά της διαπιστωτικής πράξης ένταξης του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ (ΦΕΚ Β3 /5-1-2017). Μια  για  τους ευρισκόμενους στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ΕΤΑΤ και μια για τους ευρισκόμενους στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ΕΤΕΑ.
Με αφορμή την αίτηση ακύρωσης της διαπιστωτικής πράξης, θα κριθούν και όλες οι προηγούμενες πράξεις σε εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), όπως η  Εφαρμοστική 7/9/2016  του Υφυπουργού κου Πετρόπουλου για τον επανυπολογισμό παροχών  όσων βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ, καθώς και η συνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου όσον αφορά τα μέλη μας.
Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης θα κατατεθούν μέχρι τις 5 Μαρτίου 2017 και αφορούν στις δύο παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων Εμπορικής:
• Τους ευρισκόμενους στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ΕΤΑΤ, 3.600 συνάδελφοι (ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΠΕΤΕ κατά την 18 4.2006 υπαχθέντες στο ΕΤΑΤ με το ν. 3455/2006, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 18.4.2006 από το ΕΤΑΤ και λαμβάνουν σήμερα προσυνταξιοδοτική παροχή από το ΕΤΑΤ).
• Τους ευρισκόμενους στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ΕΤΕΑ, 800 συνάδελφοι (που συνταξιοδοτήθηκαν με το καθεστώς της προσυνταξιοδότησης από το ΤΕΑΠΕΤΕ μέχρι την 18.4.2006, υπαχθέντες στο ΕΤΕΑΜ, νυν ΕΤΕΑ, με το ν. 3455/2006 και λαμβάνουν σήμερα προσυνταξιοδοτική παροχή από το ΕΤΕΑ).
Αμέσως μετά  την κατάθεση των αιτήσεων ακύρωσης, ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες:
1. για τους συνταξιούχους Εμπορικής του ΤΕΑΠΕΤΕ για τις περικοπές που υπέστησαν κατά 80% στις επικουρικές τους συντάξεις ΕΤΕΑΜ.
2. για ομαδικές προσφυγές συναδέλφων κατά των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και όλων των παλαιότερων μνημονιακών περικοπών.»