Διεύρυνση ΕΕ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τα ενεργειακά θέματα συζήτησαν σε υπουργική συνάντηση δέκα κράτη της ΕΕ και πέντε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στις 11 Μαΐου του 2018 στο Σούνιο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με συνεργασία της Ελλάδας και της Ουγγαρίας. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς ανέφερε «Συζητήσαμε για το Μαυροβούνιο και την Σερβία να επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης με την ΕΕ. Στις 21 – 22 Ιουνίου 2018 θα γίνει η 3η Διάσκεψη της Ρόδου με θέμα την ασφάλεια της ΕΕ.»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας P. Szijjártó, ανέφερε «Πρόκειται για ιστορικές προκλήσεις όπου θα καθοριστεί το μέλλον της Ευρώπης. Η ομάδα των χωρών VISEGRAD (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) θέλουμε την διεύρυνση της ΕΕ και τα 27 κράτη της ΕΕ να ξεπεράσουν τα 28.
Η ένταξη του Μαυροβουνίου και της Σερβίας το 2025 είναι πάρα πολύ μακριά. Η ένταξή τους πρέπει να γίνει πολύ-πολύ νωρίτερα. Για την μετανάστευση δεν δεχόμαστε υποχρεωτική ποσόστωση, πρέπει να σταματήσει η εισροή των μεταναστών και να ύπαρξη πραγματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.»
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ενσωμάτωση της FYROM στην ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς τόνισε «Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 θα έχω συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της FYROM όπου θα πρέπει να συμφωνήσουμε στην ονομασία αλλά η οποία όμως θα έχει ολοκληρωθεί με νομική διάσταση για να εισχωρήσει η χώρα στην ΕΕ.»
Επίσης αναφέρθηκε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την γειτονική Αλβανία όπου θα συζητηθεί συμφωνία για τα χερσαία σύνορα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail