Διεθνή ημέρα αστρονομίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Περιφέρειες

Κάθε Απρίλιο τα τελευταία χρόνια, μερικές ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, γιορτάζεται η «Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας», που θεσπίστηκε, το 1973, στις ΗΠΑ από Συλλόγους Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Όμως, γρήγορα, απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα. Είναι μια ημέρα αλληλεπίδρασης των Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, με το κοινό. Την ημέρα αυτή, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον ουρανό και να εξοικειωθούν με την ερασιτεχνική αστρονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, αποφάσισε να οργανώσει αστρονομική παρατήρηση, την Κυριακή, 30 Απριλίου, με παρατήρηση των κηλίδων του Ηλίου, από τις 19:00 μέχρι τις 20:30 και μετά, όταν νυχτώσει καλά, παρατήρηση του πλανήτη Δια, με τους 4 μεγάλους δορυφόρους του, του ωραίου νεφελώματος του Ωρίωνα κ.ά. ουρανίων αντικειμένων.
Η παρατήρηση θα γίνει με τρία – τέσσερα τηλεσκόπια των μελών της Εταιρείας στην κεντρική παραλία του Βόλου, στο χώρο κοντά στην είσοδο του λιμεναρχείου, εκεί που ελλιμενιζόταν η «Αργώ» και είναι ένα κιόσκι. Παράλληλα, ένα μέλος της Εταιρείας θα κάνει «ξενάγηση» των προσερχομένων δείχνοντας με λέιζερ στον έναστρο ουρανό τους αστέρες και τους αστερισμούς, που θα φαίνονται εκείνες τις ώρες, με την ιστορία και τη μυθολογία τους.