Διεθνές συνέδριο Μουσείων

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» στη Μυρτιά Ηρακλείου, οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων, Λογοτεχνών και Συνθετών του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, που για πρώτη φορά φιλοξενείται στη χώρα μας.
Το Συνέδριο, που έχει θέμα: «Εκθέσεις. Νέες Προσεγγίσεις», θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2017 και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.
Το θέμα του φετινού Συνεδρίου έχει στόχο να συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα Μουσεία Λογοτεχνών και Συνθετών και, παράλληλα, να παρουσιάσει τις προοπτικές που υπάρχουν για την οργάνωση σύγχρονων εκθέσεων. Θα συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, την Ταϊβάν, την Ολλανδία, την Κροατία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αυστρία και την Ιαπωνία.
Προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο είναι ο καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νικόλαος Σταμπολίδης.
Παράλληλα και προκειμένου να γνωρίσουν οι εκπρόσωποι των μουσείων του εξωτερικού τα ελληνικά μουσεία και τα αρχεία λογοτεχνών και συνθετών, διοργανώνεται έκθεση στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Καζαντζάκη στην οποία λαμβάνουν μέρος οι παρακάτω φορείς:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, αρχείο ΕΡΤ, βιβλιοθήκη της Βουλής, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Γενάδειος Βιβλιοθήκη, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης – Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, ΕΛΙΑ, Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», Μουσείο «Λυχνοστάτης», Μουσείο Μπενάκη – Ιστορικά Αρχεία.
Η διοργάνωση του συνεδρίου εντάσσεται στον εορτασμό του Έτους Νίκου Καζαντζάκη, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail