Διαγωνισμός φωτογραφίας

ΗΠΕΙΡΟΥ Περιφέρειες

Διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Νερό, δώρο της φύσης, πηγή ζωής και πολιτισμού» οργανώνει το Γραφείο τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ι., στο πλαίσιο των προωθούμενων πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή του κοινού στην ανάδειξη της πλούσιας ομορφιάς της πόλης των Ιωαννίνων.
Από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις φωτογραφίες τους στο email του Γραφείου τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών tourismioannina@gmail.com, ώστε αυτές να αξιολογηθούν από τριμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους δημιουργούς στο χώρο της φωτογραφίας.
Το βραβείο για την πρώτη καλύτερη φωτογραφία θα είναι ένα tablet, για τη δεύτερη ένα κινητό τηλέφωνο smartphone και, για την τρίτη ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος 2 TB.
Οι τριάντα (30) καλύτερες φωτογραφίες θα τυπωθούν και θα εκτεθούν το Φεβρουάριο στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Επίσης, μία φωτογραφία από τον κάθε συμμετέχοντα στο διαγωνισμό θα αναρτηθεί, σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Γραφείου τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών (http://www.travelioannina.com/), με τα πλήρη στοιχεία του δημιουργού.
Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής, Νίκος Γκόλας, αφού υπενθύμισε ότι το νερό «αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του γεωφυσικού περιβάλλοντος στην πόλη μας, τόσο λόγω της λίμνης, όσο και της τακτικής βροχόπτωσης που παρατηρείται συνήθως τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο», συμπλήρωσε: «Σε όλες τις μορφές του, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, δημιουργεί πολλές όμορφες εικόνες και αυτό είναι ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας που θέλουμε να αναδείξουμε με αυτή τη δράση μας. Θέλουμε αυτές τις ωραίες εικόνες που αντικρίζουν οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες να τις δουν και άλλοι, σε άλλες πόλεις της χώρας και -ει δυνατόν- και στο εξωτερικό».
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού αναφέρθηκε στη σημαντική «απήχηση και τον αντίκτυπο που είχε ο προηγούμενος διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Χιονισμένα Γιάννενα», που είχε οργανώσει το Γραφείο τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών» κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και σε αυτή την προσπάθεια»ο βαθμός τουριστικής διαφήμισης της πόλης μας «θα είναι ακόμη μεγαλύτερος», αφού θα συμβάλλουν σε αυτό «με τις υπέροχες φωτογραφίες τους όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Άλλοι, με μια φωτογραφική μηχανή και, άλλοι, με το κινητό τηλέφωνό τους».
ΌΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οργάνωση-σκοπός
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Νερό, δώρο της φύσης, πηγή ζωής και πολιτισμού» οργανώνεται από το Γραφείο τουριστικής προβολής του δήμου Ιωαννιτών, που εδρεύει στα Ιωάννινα, Μουλαϊμίδη 10, Τ.Κ. 454 44, τηλ. 2651037017, Ελλάδα.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η συμμετοχή του κοινού, μέσω της φωτογραφίας, στην ανάδειξη και προβολή της πλούσιας ομορφιάς που καθιστούν τα Ιωάννινα ως έναν από τους πλέον αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Περιοχή διεξαγωγής του διαγωνισμού
Το φωτογραφικό υλικό που θα υποβληθεί, πρέπει να αφορά στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, εντός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό «Νερό, δώρο της φύσης, πηγή ζωής και πολιτισμού» έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας φωτογράφος, ανεξαρτήτως εθνικότητας και φύλου, που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 14ο έτος της ηλικίας του.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό και στην τελική έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων.
Οι φωτογράφοι πρέπει να είναι κύριοι δημιουργοί του φωτογραφικού υλικού που θα υποβάλουν ως συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Τρόπος συμμετοχής και τεχνικές προδιαγραφές
Κάθε φωτογράφος μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, υποβάλλοντας έως και 3 φωτογραφίες. Η υποβολή τους θα γίνεται μέσω του email του Γραφείου τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών tourismioannina@gmail.comαπό  1-11-2018 ως 31-12-2018. Μαζί με την υποβολή των φωτογραφιών, οι συμμετέχοντες πρέπει να αναγράφουν  email και τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας.
Οι φωτογραφίες πρέπει να υποβληθούν σε μορφή ψηφιακών αρχείων jpeg, με τη μεγαλύτερη διάσταση (1920px στα 72dpi) και δεν πρέπει να ξεπερνούν σε μέγεθος ψηφιακού αρχείου τα 2MB.
Όσες φωτογραφίες βραβευθούν και όσες επιλεγούν για την έκθεση φωτογραφίας που θα γίνει στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών από 18-2-2019 ως 24-2-2019, πρέπει να αποσταλούν στον οργανωτή του διαγωνισμού, σε πλήρη ανάλυση για εκτύπωση και σεμορφή TIFF 8bit, τουλάχιστον 4000px κατά τη μεγαλύτερή τους διάσταση.
Απαγορεύεται ρητά η αναγραφή στις ψηφιακές φωτογραφίες κάθε διακριτικού, όπως ονόματα, λογότυπα, συνθηματικά κλπ., που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσουν την κρίση της Επιτροπής.
Επιτρέπεται η υποβολή φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από κινητά τηλέφωνα, καθώς και αυτών που έχουν προέλθει από ψηφιοποίηση φιλμς, θετικών ή αρνητικών.
Δεν επιτρέπεται η υποβολή φωτογραφιών που έχουν δημιουργηθεί με τεχνική κολάζ.
Η κριτική επιτροπή είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των υποβληθέντων φωτογραφιών που έχουν προέλθει με την εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών.
Προθεσμία διαγωνισμού
Η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στο διαγωνισμό με τίτλο «Νερό, δώρο της φύσης, πηγή ζωής και πολιτισμού» είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018.
Κριτική Επιτροπή
Η κριτική επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από καταξιωμένους δημιουργούς στο χώρο της φωτογραφίας.
Οι κριτές θα επιλέξουν τις καλύτερες φωτογραφίες, χωρίς να γνωρίζουν τα προσωπικά στοιχεία των φωτογράφων, ώστε η διαδικασία της αξιολόγησης να είναι αδιάβλητη.
Βραβεία
1o βραβείο: tablet
2ο βραβείο: κινητό τηλέφωνο smartphone
3ο βραβείο: εξωτερικός σκληρός δίσκος 2 ΤΒ
Οι 3 καλύτερες φωτογραφίες που θα βραβευθούν, μαζί με άλλες 27 που θα επιλεγούν από την καλλιτεχνική επιτροπή, θα τυπωθούν και θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών από 18-2-2019 ως 24-2-2019.
Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, οι φωτογραφίες θα παραμείνουν στην κυριότητα  του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου Ιωαννιτών. Επίσης, μία φωτογραφία από τον κάθε συμμετέχοντα στο διαγωνισμό θα αναρτηθεί, σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Γραφείου τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννιτών (http://www.travelioannina.com/), με τα πλήρη στοιχεία του δημιουργού.
Πνευματικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα
Με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και την υποβολή στο email tourismioannina@gmail.com., ο κάθε συμμετέχων δηλώνει ρητά ότι είναι ο δημιουργός και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογραφικού υλικού, αλλά και ότι έχει τη συγκατάθεση προσώπων που ενδεχομένως απεικονίζονται σε αυτό.
Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς-φωτογράφους και δεν παραχωρούνται.
Ο οργανωτής του διαγωνισμού μπορεί, για λόγους δημοσιότητας του διαγωνισμού και της φωτογραφικής έκθεσης, να δημοσιεύει φωτογραφίες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με την αναφορά πάντοτε του ονόματος του δημιουργού της φωτογραφίας.
Οι συμμετέχοντες αποδέχονται την εκτύπωση των βραβευμένων φωτογραφιών και την έκθεσή τους στο κοινό, μία, ή περισσότερες φορές.
Για τους λόγους διεξαγωγής του διαγωνισμού και ταυτοποίησης των προσώπων είναι δυνατόν να απαιτείται η καταχώρηση του ονοματεπώνυμου και του email των συμμετεχόντων.
Τα προσωπικά αυτά δεδομένα υπόκεινται στον Ν. 2472/1997, όπως ισχύει, του Ν. 2774/1999 και τις αποφάσεις και οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.