Διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Από την Τρίτη 24 έως την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 θα επισκεφθεί τις περιοχές Τίρανα, Ποντγκόριτσα, Βελιγράδι, Πρίστινα, Σεράγεβο και Σκόπια ο Πρόεδρος Tusk.
Ο κύριος σκοπός του ταξιδιού είναι να προετοιμαστεί για τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στις 17 Μαΐου και να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Brdo-Brijuni στα Σκόπια.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18 Απριλίου 2018 ο Πρόεδρος Tusk δήλωσε:
«Το μήνυμα προς τους φίλους μας είναι σαφές: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα συνεχίσει να είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος για ολόκληρη την περιοχή. Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής, ο μεγαλύτερος δωρητής, η μεγαλύτερη εμπορική αγορά και η καλύτερη υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες Η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και, κυρίως, να βελτιώσει συγκεκριμένα τις σχέσεις με την περιοχή και εντός της περιοχής».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, ο Πρόεδρος Τουσκ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντίσκο Μάρκοβιτς, τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, τα μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσοβίτς, Μλάντεν Ιβάνιτς και Μπακίρ Izetbegović καθώς και ο Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Zoran Zaev.
Όλες αυτές οι συναντήσεις θα είναι σημαντικές ευκαιρίες για την προετοιμασία για την προσεχή σύνοδο κορυφής με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στις 17 Μαΐου. Θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για συζήτηση των διμερών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος Τουσκ θα τερματίσει το ταξίδι του στα Σκόπια όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Brdo-Brijuni. Κύριος στόχος της διαδικασίας Brdo-Brioni είναι να συγκεντρώσει όλους τους προέδρους από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και τη Σλοβενία και την Κροατία για να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο, να αυξήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης και να προωθήσει την επίλυση των εκκρεμών διμερών και περιφερειακών ζητημάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail