Δημόσια διαβούλευση για Βιβλίο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επεξεργασία προτάσεων Πολιτικής για το Βιβλίο.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πολίτες, δημιουργοί και επαγγελματίες και ιδιαίτερα όσοι έχουν σχέση με τον χώρο του βιβλίου μπορούν να συμβάλουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους στον δημόσιο διάλογο για τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα επιτρέψουν στο ΥΠΠΟΑ να ασκήσει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια τον θεσμικό του ρόλο στον χώρο του Βιβλίου. Έναν χώρο που έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας τόσο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όσο και των αποφάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίες προχώρησαν στην ουσιαστική κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου
Η πλατφόρμα της διαβούλευσης θα είναι ανοικτή στον νέο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για οκτώ εβδομάδες. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, μπορούν να υποβάλουν σχόλια τα οποία θα εμφανίζονται επίσης στην ιστοσελίδα (πλην των προσβλητικών ή υβριστικών σχολίων). Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου 2017, ημέρα Κυριακή.
Η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΠΟΑ για το Βιβλίο δημιουργήθηκε με Υπουργική Απόφαση στις 7 Ιουλίου 2016 και η διάρκεια της θητείας της παρατάθηκε, με νέα απόφαση της 27-10-2016, έως τις αρχές του 2017.
Τα 5 πρώτα κείμενα της Ομάδας Εργασίας που έχουν τεθεί σε διαβούλευση είναι τα εξής:
1. Θεσμικό όργανο με αρμοδιότητα για την πολιτική βιβλίου
2. Επαναφορά του νόμου για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου
3. Προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό
4. Υποστήριξη των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων
5. Αναμόρφωση των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας
Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αναρτηθούν και τα εξής κείμενα προτάσεων:
6. Κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης
7. Υποστήριξη των δημιουργών
8. Ειδικά θέματα λειτουργίας της αγοράς βιβλίου
9. Ψηφιακή διάσταση της πολιτικής βιβλίου
10. Κλαδικές εκθέσεις βιβλίου
11. Έρευνες και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων
12. Βιβλιοθήκες και δικαιώματα δημόσιου δανεισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail