Γιώργης Κλάδος ιστορική αυτοδιοικητική μορφή

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 ο Δήμος Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ προς τιμήν του Γιώργη Κλάδου, ιστορικής μορφής της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επί πολλές θητείες Δημάρχου Ανωγείων, διοργάνωνσαν εκδήλωση για τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων Γιώργη Κλάδο παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.
Αναφερόμενος στην πολιτική και αυτοδιοικητική διαδρομή του Γιώργη Κλάδου, στον οποίο, όπως είπε, οφείλει την αγάπη του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για έναν αγωνιστή που έλαμψε με τη σεμνότητά του, ανήσυχο και ενεργό πολίτη, που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου, από την Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, μέχρι και την επτάχρονη χούντα.
Πλούτισε με τη δράση του και τις ιδέες του κάθε προοδευτική κίνηση στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή των Ανωγείων, η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, η στήριξη της λαϊκής τέχνης, το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, η ίδρυση του πρώτου ΚΑΠΗ στην Κρήτη, αλλά και η δημιουργία του αναπτυξιακού συνδέσμου είναι μερικές μόνο από τις πλευρές του αυτοδιοικητικού του έργου.
Θέλω λοιπόν μπροστά στον άνθρωπο που κατάφερε να  συνδυάσει το όραμά του με το έργο που πραγματοποίησε, να πω τα εξής: Η οικονομική και πολιτική κρίση που ζήσαμε και δυστυχώς ζούμε ακόμα, φέρνει με έμφαση στο προσκήνιο το αίτημα για περισσότερη συμμετοχή και ουσιαστικότερη δημοκρατία. Και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια.
Γι’ αυτό και, ως Υπουργείο Εσωτερικών, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πολυεπίπεδη γνώση που μας έχει μεταφέρει ο Γιώργης Κλάδος στη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία ετοιμάζουμε με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών φορέων. Μια μεταρρύθμιση για τη δημοκρατία και την κοινωνική συμμετοχή, για την ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική της βιωσιμότητα, για τον αναπτυξιακό της αναπροσανατολισμό».