Γεωπάρκα Ελλάδας – Κύπρου

ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία των γεωπάρκων αλλά και να αξιοποιηθούν με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την προστασία της γεωλογικής και φυσικής μας κληρονομιάς και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού  είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα  ημερίδας  για τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού φύσης στα νησιωτικά γεωπάρκα Ελλάδας – Κύπρου που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Καλλονή.
Στην έναρξη της ημερίδας ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ανέφερε ότι περιοχές με πλούσια γεωλογική κληρονομιά όπως τα γεωπάρκα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οργανωμένες υποδομές και να αναπτύξουν εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες να εστιάζονται στην ανάδειξη των φυσικών και γεωλογικών μνημείων και ευρύτερα των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Γεωπάρκο Λέσβου και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Επίσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, όπως το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, τα οποία παράλληλα με την προστασία της φύσης στοχεύουν να συμβάλλουν θετικά στην τοπική ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Γεωπάρκου Ψηλορείτη από τον κ. Φ. Φασουλά, του Γεωπάρκου Σητείας από τον  Β. Περάκη και του Γεωπάρκου Τροόδους από την Κύπρο από την Ε. Τσαγγαρίδη, οι οποίοι παρουσίασαν τα μοναδικά γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά των γεωπάρκων που εκπροσωπούν καθώς και τις δράσεις τουρισμού φύσης και ιδιαίτερα του γεωτουρισμού που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας  έγινε εκτεταμένη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης κοινών δράσεων για την ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του γεωτουρισμού, η αξιοποίηση του γεωλογικού και φυσικού πλούτου των ελληνικών και του κυπριακού γεωπάρκου, με υψηλές ποιοτικά προδιαγραφές, η διαφοροποίηση και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και εν γένει η οργάνωση δράσεων για την ενίσχυση της αυτοτροφοδοτούμενης βιώσιμης ανάπτυξης.
Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία των γεωπάρκων αλλά και να αξιοποιηθούν με στόχο την τοπική ανάπτυξη και την προστασία της γεωλογικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα για την αποδοχή και συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά και της ανάπτυξης ενός πολυετούς στρατηγικού σχεδιασμού στα γεωπάρκα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε μετά από ανταλλαγή πολλών απόψεων και διαφορετικών εμπειριών και με χρήσιμα συμπεράσματα για ένα κρίσιμο τομέα όπως αυτό της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στα νησιωτικά γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου αξιοποιώντας τη διάκριση «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», μια αναγνώριση ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και με μεγάλη διεθνή αναγνωρισιμότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail