Βράβευση Δήμου Λαρισαίων

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Περιφέρειες

Με το βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας «Οικόπολις 2017», στην κατηγορία «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Αστική Ανάπλαση» βραβεύτηκε ο Δήμος Λαρισαίων, για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης τμήματος Ιστορικού Κέντρου της Λάρισας.
Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Ραφήνα, την Πέμπτη 1ηΙουνίου 2017, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο οργανισμός «Οικόπολις» στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Αν. Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη.
Ως γνωστόν, το έργο  αφορά στην ανάπλαση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου, με  βιοκλιματικό στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος και  τη μείωση των επιφανειακών θερμοκρασιών και περιλαμβάνει:
Πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις οι οποίες μετατρέπουν το Λόφο Φρουρίου σε χώρο πρασίνου και περιπάτου.
Την κατασκευή νέων επιστρώσεων με ψυχρά υλικά.
Την εγκατάσταση γεωθερμίας εναλλακτών εδάφους – αέρα.
Την αύξηση χώρων πρασίνου κατά 45%.
Τη κατασκευή στοιχείων τρεχούμενου νερού.
Τη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Την κατασκευή νέου δικτύου φωτισμού με φωτιστικά LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Τη δημιουργία Δικτύου Σκίασης  με σκίαστρα κεκλιμένων πανιών που επιτρέπουν την ροή του αέρα.
Οι νέοι πεζόδρομοι δημιουργούν διόδους για το πράσινο και τη φύση στη πόλη. Συνδέονται σημαντικοί θύλακες πολιτισμού με το δίκτυο των υπαίθριων χώρων δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα διαδρομών αειφορικού χαρακτήρα.
Έτσι επιτυγχάνεται η ενοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού κέντρου της πόλης, και η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης.
Από τον Δήμο Λαρισαίων, στην τελετή παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Σούλτης και  Δημ. Μαβίδης, η γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων – αρχιτέκτων μηχανικός  κ. Ευαγ. Γιοβρή,  Γιοβρή Ευαγγελία  Γενική Διευθύντρια -Αρχιτέκτων μηχανικός, ο Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας- Τοπογράφος μηχανικός κ. Αθαν. Πατσιούρας, η προισταμένη Τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών- ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Βάσω Μπουμπίτσα, η επιβλέπουσα του έργου – αρχιτέκτων μηχανικός κ. Ελένη Μάγκου, ο επιβλέπων του έργου- ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Ηλίας Πνευματικος,ο επιβλέπων του έργου – δασολόγος κ. Νίκος Μήτσου  και ο σύμβουλος μελέτης αρχιτέκτων μηχανικός κ.   Κώστας Σκρουμπέλος.