Αύξηση προνοιακών δαπανών

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

“Το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού  για το 2020 είναι αυξημένο κατά 236 εκατομμύρια, ήτοι 6%, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία επιδοματική ενίσχυση δεν καταργείται ούτε περικόπτεται” τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδης κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ακόμη υπογραμμίζει “Δέσμευση της Κυβέρνησης η ακόμη πιο διευρυμένη και αποτελεσματική στήριξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας.

«Αποτελεί πραγματικότητα ότι το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού  για το 2020 είναι αυξημένο κατά 6% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελεί πραγματικότητα, ότι οι προϋπολογισμένες προνοιακές δαπάνες αυξάνονται κατά 236 εκατομμύρια, όχι μόνο εκπληρώνοντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ότι καμία επιδοματική ενίσχυση δεν καταργείται ούτε περικόπτεται, αλλά αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ισχυρή βούλησή μας για ακόμη πιο διευρυμένη και αποτελεσματική στήριξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας.

[…] Υπερβαίνοντας τη λογική μιας στείρας επιδοματικής πολιτικής, οι άμεσες κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξάνονται από την Κυβέρνησή μας, στη βάση όμως ενός σωστού σχεδιασμού, με κριτήρια  τόσο την αποτελεσματικότερη στόχευσή τους, όσο και την αναπτυξιακή τους διάσταση.»

•        Επίδομα γέννησης: Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται οριζοντίως για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα. Στόχευσή μας, η ανάσχεση της συνεχούς πτώσης του δείκτη των γεννήσεων και η αντιστροφή αυτής της αρνητικής δημογραφικής τάσης.

«Με τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης θέλουμε να θεμελιώσουμε μια δημογραφική πολιτική, που θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα, με τους όρους του σήμερα, με δύο βασικούς στόχους:

o        α) Έμπρακτη στήριξη της οικογένειας κατά τον πρώτο  χρόνο της ανατροφής του παιδιού τους, και

o        β) Διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης που υποσκελίζεται από την υπογεννητικότητα.»

•        Προνοιακά επιδόματα: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα προνοιακά επιδόματα και, ως εκ τούτου δεν γίνεται καμία περικοπή στις σχετικές δαπάνες του προϋπολογισμού.

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι  καμία μείωση δεν θα υπάρξει σε οποιαδήποτε κατηγορία  προνοιακών (λεγόμενων αναπηρικών) επιδομάτων, και αυτό για να καθησυχάσω τις όποιες ανησυχίες των συμπολιτών μας, ανησυχίες που ανεύθυνα και χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία εξακολουθεί να καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ.»

•        Ενίσχυση πολιτικής για την οικογένεια: Υιοθετούνται δύο οριζόντια φορολογικά μέτρα που  ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα  των οικογενειών (αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί και μείωση ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου στο 13%), καταργείται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τους πολυτέκνους για επιβατικό ΙΧ έξι και περισσότερων θέσεων, εφαρμόζεται για πρώτη φορά η καθολική πρόσβαση των οικογενειών στις υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.

 «Οι αυξημένες προνοιακές δαπάνες εντάσσονται σε μία κεντρική κυβερνητική στόχευση: την ενίσχυση της πολιτικής για την οικογένεια. Στους λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, μία σειρά αποφάσεων σηματοδοτούν ακριβώς ότι η στήριξη των νέων γονιών αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail