Αυτοδιοίκηση κατά «Κλεισθένη»
Εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος, για το οποίο όντως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, «στο Νομοσχέδιο η Αυτοδιοίκηση είναι απέναντι σε ποσοστό 90%, να μην πω 100%. Κι αυτό κάτι λέει», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστός απευθυνόμενος τους βουλευτές για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» του υπουργείου Εσωτερικών.
«Μεταρρύθμιση δεν είναι το Νομοσχέδιο. Μεταρρύθμιση είναι αυτή που έχουμε προτείνει ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με τις τεκμηριωμένες μελέτες μας να πάμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με την πλήρη επιτροπεία της εκάστοτε κυβέρνησης στην πραγματική δημοκρατία που είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε την περιφερειακή διακυβέρνηση ως «το μέλλον της παραγωγικής ανασυγκρότησης, το μέλλον της νέας γενιάς, το οξυγόνο της Ελλάδας».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επανακατέθεσε στη Βουλή τη νομοθετική πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για επανασχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β` βαθμού και τη μετάβαση από την Περιφερειακή και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, την πρόταση για μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες, στις περιπτώσεις που δεν ανακύπτουν συνταγματικά ζητήματα καθώς και συμπληρωματικές προτάσεις για να ενσωματωθούν στο Νομοσχέδιο. «Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν εντάχθηκε στο Νομοσχέδιο», διευκρίνισε.
«Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, ο καθένας έχει τα πιστεύω του, αρκεί να μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα, το οποίο να μην φέρνει το διχασμό, την ακυβερνησία, τη συναλλαγή και την τεχνική πόλωση», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και αναγνώρισε ότι «η απλή αναλογική γοητεύει ως εικόνα, ως ταμπέλα, ως όρος. Το θέμα είναι, πόσο αποτελεσματική θα είναι μετά, όταν θα λειτουργήσει, γιατί χρειάζεται και μια αρχιτεκτονική λειτουργίας των ΟΤΑ, η οποία δεν υπάρχει στο Νομοσχέδιο», επισήμανε και συνέχισε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών:
«Διακηρύσσετε ότι έχετε ιδεολογία απλής αναλογικής. Προχωρήστε λοιπόν σε απλή αναλογική πρώτης Κυριακής, αυτή που ζητούσαν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, γιατί την θεωρούν άδολη, ανεξάρτητη και πραγματική αποτύπωση της βούλησης της κοινωνίας. Αν δεν θέλετε απλή αναλογική πρώτης Κυριακής, ορίστε κατώφλι εισόδου και εκλογής, δηλαδή 3% για την είσοδο στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και 40% (ενδεικτικοί οι αριθμοί) για την ανάδειξη Περιφερειάρχη και Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.
Εμείς είμαστε υπέρ της απλής λογικής και θέλουμε ένα Κράτος, Υπουργεία και διαδικασίες κοινής λογικής», επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ανέδειξε την εξής αντίφαση του Νομοσχεδίου: «ενώ προβλέπει την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι λοιπές διατάξεις του ανατρέπουν όσα περιλαμβάνονται στο Χάρτη και συγκεκριμένα:
– Στο άρθρο 3 με τον όρο «αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» νοείται το δικαίωμα και η πραγματική ικανότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ο.Τ.Α. να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται το πλαίσιο του νόμου υπ’ ευθύνη τους και προς όφελος του πληθυσμού τους.
– «Οι δημόσιες αρμοδιότητες πρέπει γενικά να ασκούνται κατά προτίμηση από τις αρχές που βρίσκονται πλησιέστερα στους πολίτες». Η αρχή της επικουρικότητας δεν υπηρετείται από το Νομοσχέδιο.
– «Οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στους Ο.Τ.Α. πρέπει κανονικά να είναι πλήρεις και απόλυτες με βάση τις αρχές της ενότητας και της ολοκλήρωσης του έργου».
Ούτε η διάταξη αυτή ούτε μια σειρά άλλων διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζονται με το Νομοσχέδιο».