Αρχαιολογικό εύρημα Καΐρου

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, βυθισμένο σε υπόγεια ύδατα σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου, που σύμφωνα με πληροφορίες απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β΄, ο οποίος κυβερνούσε την Αίγυπτο πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια. Το άγαλμα το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών, εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β΄, στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου.
«Την περασμένη Τρίτη με κάλεσαν για να μου ανακοινώσουν τη μεγάλη ανακάλυψη του κολοσσού ενός βασιλιά, πιθανότατα του Ραμσή Β΄», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ Αλ Ανάνι. Το άγαλμα, διευκρίνισε, είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη. Ο ισχυρότερος και γνωστότερος ηγέτης της αρχαίας Αιγύπτου, ο φαραώ Ραμσής Β΄ ή Ραμσής ο Μέγας, ήταν ο τρίτος της 19ης Δυναστείας και κυβέρνησε από το 1279 μέχρι το 1213 π.Χ. Ήταν εκείνος που επέκτεινε τα σύνορα της Αυτοκρατορίας, από τη Συρία στα ανατολικά μέχρι τη Νουβία στα νότια. Οι διάδοχοί του τον αποκαλούσαν «Μέγα Πρόγονο».

«Βρήκαμε το στήθος του αγάλματος και το κάτω μέρος του κεφαλιού. Τώρα απομακρύναμε το κεφάλι και βρήκαμε το στέμμα, το δεξί αυτί και ένα τμήμα από το δεξί μάτι», εξήγησε ο υπουργός. Η ίδια αρχαιολογική αποστολή βρήκε επίσης και το άνω μέρος ενός ασβεστολιθικού αγάλματος του φαραώ Σέτι Β΄, εγγονού του Ραμσή Β΄. Το άγαλμα αυτό ήταν φυσικού μεγέθους, ωστόσο το σωζόμενο τμήμα του είναι μόνο 80 πόντοι.