Απορρίφθηκαν προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Απορρίφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε διάσκεψη κεκλεισμένων των  θυρών, οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών. Ωστόσο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να προσφύγουν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντέννα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι στο Μέγκα.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί  υποστήριζαν ότι τόσο η προκήρυξη, όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, καθώς και τα οικονομικά δεδομένα έρχονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες και ειναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Παράλληλα, τα κανάλια υποστήριζαν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά, καθώς μπορεί να χορηγηθούν 16 άδειες.
Σύμφωνα με τους καναλάρχες, ο περιορισμός αυτός του αριθμού των αδειών έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε από το αρμόδιο όργανο που είναι η ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων, και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός επτά είναι εσφαλμένες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail