Απλήρωτοι εργαζόμενοι Υπηρεσίας Ασύλου

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας, και εν γένει απέναντι σε όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ).
Σε ανακοίνωση επισημαίνεται «Την ώρα που οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, η Υπηρεσία Ασύλου που υπάγεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «με απόφαση της διευθύντριας, αναθέτει τη σύνταξη γνωμοδοτικού σημειώματος για τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους συμβασιούχους σε γνωστή δικηγορική εταιρεία, εξειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο, έναντι αμοιβής που αγγίζει τις 16.000 ευρώ μεικτά (σχεδόν δηλαδή όσο η μισθοδοσία μιας ολόκληρης σύμβασης εργαζομένων!), η δαπάνη για την οποία θα βαρύνει το ίδιο ταμείο που παρέχει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας μας»! Και αυτό, τη στιγμή που δεν εγκρίνονται δαπάνες για υλικοτεχνική υποδομή, για κλιματιστικά, για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το σύστημα ύδρευσης σε διάφορες δομές της Υπηρεσίας Ασύλου!
Σε σχέση με το επίμαχο γνωμοδοτικό σημείωμα, όπως διευκρινίζει το Σωματείο, «μέσα στη χρονιά, η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου θεώρησε σκόπιμο να προβεί, χωρίς να προηγηθεί κάποια σχετική προειδοποίηση, σε περικοπή του μισού ημερομισθίου από την 1η μέρα απουσίας λόγω ασθένειας χωρίς παράλληλη επιδότηση από τον ασφαλιστικό φορέα, ενώ στη συνέχεια προέβη και στην άρνηση χορήγησης του επιθυμητού αριθμού ημερών κανονικής άδειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που δικαιούμαστε βάσει του νόμου και βάσει των συμβάσεων εργασίας που έχουμε συνάψει. Επίσης, η Υ.Α. έχει προβεί μονομερώς στη σύνταξη συμβάσεων εργασίας χωρίς περιγραφή καθηκόντων, τις οποίες καλούμαστε να υπογράφουμε ως συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να καθιστάμεθα ευάλωτοι σε κάθε είδους πίεση από τους υψηλά ιστάμενους ή να υπομένουμε κάθε δυσμενή αλλαγή στη θέση ή/ και στο αντικείμενο της εργασίας μας, χωρίς να ερωτώμαστε ή να ζητείται η σύμφωνη γνώμη μας».
Για αυτά τα ζητήματα και για άλλα εργασιακά θέματα που αφορούν τους συμβασιούχους το ΣΕΣΥΑ απευθύνθηκε σε δικηγόρο εξειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο και δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, η οποία γνωμοδότησε υπέρ των εργαζομένων και το σχετικό γνωμοδοτικό σημείωμα κατατέθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το ίδιο έπραξε με ξεχωριστή γνωμοδότηση και η ΑΔΕΔΥ, μέσω εργατολόγου της, εκδίδοντας ταυτόχρονα και σχετική ανακοίνωση, τασσόμενη στο πλευρό των συμβασιούχων, υπερασπιζόμενη τα δίκαια αιτήματά τους.
Κατόπιν αυτών, «η Υπηρεσία θυμήθηκε ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι ιδιαιτέρως σύνθετα και πολύπλοκα και μας ενημέρωσε ότι θα ζητήσει την γνώμη δικού της εργατολόγου, όπως και έκανε, με μοναδικό σκοπό – από ό,τι φαίνεται – να μην μπορούμε να λαμβάνουμε τις νόμιμες άδειές μας, να μη λαμβάνουμε πλήρεις αποδοχές όταν απουσιάζουμε λόγω ασθένειας, αλλά και να μη λαμβάνεται υπόψη η γνώμη μας για ενδεχόμενη μετακίνησή μας! Κι ας μας αφήνουν επανειλημμένως απλήρωτους, και ας είναι άγνωστο αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας που λήγουν τους επόμενους μήνες, παρόλο που είναι έκδηλες οι ελλείψεις της Υ.Α. σε προσωπικό αλλά και σε δομές, σε υλικοτεχνική υποδομή, που δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας μαζί με την περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, και σε καθαρούς χώρους εργασίας».
Υπενθυμίζεται ότι –παρά τις… διαβεβαιώσεις (σ.σ.: στα λόγια, όπως φαίνεται) από το αρμόδιο υπουργείο για την ομαλοποίηση των πληρωμών– μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί, «με αποτέλεσμα όλοι οι συμβασιούχοι και ιδιαίτερα όσοι προσλήφθηκαν εκτός του τόπου διαμονής τους, να βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση», καταγγέλλει το ΣΕΣΥΑ.
Κατόπιν των παραπάνω, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου:
• καταγγέλλει τη στάση της Υπηρεσίας Ασύλου και του αρμόδιου υπουργείου απέναντι στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, που αποδεικνύονται επανειλημμένα ασυνεπείς απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά συνεπείς στην εφαρμογή αντεργατικής νομοθεσίας,
• καταγγέλλει την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για τη συγκεκριμένη ανάθεση παροχής γνωμοδοτήσεων και απαιτούμε την απόσυρσή της,
• διεκδικεί τα δικαιώματά και τα πάγια αιτήματά των εργαζομένων για την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, για ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για μόνιμη και σταθερή εργασία,
• προειδοποιεί για τη διενέργεια μαζικών απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον, όπως θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail