Απεργία αρχαιολόγων Κρήτης

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου και ώρα 11 πμ με σύνθημα «ΌΧΙ στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων-Τοπικό Παράρτημα Κρήτης.
Ακόμη διευκρινίζεται «Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα μεταξύ των οποίων αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία όπως το ανάκτορο και όλα τα μνημεία και οι αρχαιολογικές απαλλοτριώσεις της Κνωσού, η Βίλα Αριάδνη, η βίλα Διονύσου, τα Ενετικά Τείχη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αλλά και πλείστα δημόσια κτήρια, ναοί, σχολεία, νοσοκομεία κ.ά. έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο και δεν έχει προωθηθεί καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠOΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΣΤΙΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που μεταβιβάσθηκαν.
2. Την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων ανεξαιρέτως των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και όσων αποκαλύπτονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.
3. Την νομοθετική διασφάλιση των δημόσιων κτηρίων, των αρχαιολογικών μουσείων, των αρχαιολογικών αποθηκών ή υπαίθριων χώρων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.»