Αντισυνταγματικό ανώτατο πλαφόν για επικουρικό κεφάλαιο

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Αντισυνταγματικό είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση από το Δ´ Τμήμα του Αρείου Πάγου που είχε κρίνει κατά πλειοψηφία ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.
Με τον νόμο 4092/2012 είχε τεθεί ανώτατο όριο πλαφόν των 6.000 ευρώ για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, που είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία  του υπουργείου Ανάπτυξης και αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση που είτε  η ασφαλιστική εταιρεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης,  είτε έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργία της, είτε το όχημα είναι ανασφάλιστο.
Υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου είχε ταχθεί με παρέμβασή στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ κατά της συνταγματικότητας  είχαν ταχθεί με παρεμβάσεις τους διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.