Αντισυνταγματικές οι περικοπές αποδοχών σε γιατρούς ΕΣΥ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Τεράστια ποσά υποχρεούται να καταβάλλει αναδρομικά το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών που έγιναν με το 2ο Μνημόνιο.
Με την απόφασή του (1009/2017), το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι οι περικοπές είναι αντίθετες στις διατάξεις άρθρων του Συντάγματος και πως οι αποδοχές που πρέπει να καταβάλλονται στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, είναι αυτές των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, χωρίς τις περικοπές του νόμου 4093/2012, οι οποίες ήταν αντισυνταγματικές.
Παράλληλα έκρινε ότι ο υπολογισμός του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (χρονοεπίδομα) ήταν μη νόμιμος. Το δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι οφείλονται αναδρομικά μισθολογικές διαφορές από το 2015, οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 30.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό που έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Επίσης, κρίθηκε ότι έπρεπε όλοι οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης να λαμβάνουν τον μισθό των ιατρών ΕΣΥ από 18.11.2014 και όχι από τη χρονική στιγμή της καθυστερημένης ένταξής τους στο ΠΕΔΥ.
Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει γιατροί του ΕΟΠΥΥ που προηγουμένως ήταν στο ΙΚΑ με σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και μεταφέρθηκαν με το νόμο 4238/2014 σε θέσεις που συστάθηκαν στα ΔΥΠΕ της χώρας με την ίδια εργασιακή σχέση.
Σε δήλωσή του ο εργατολόγος Γιάννης Τουτζιαράκης που χειρίστηκε την υπόθεση επισήμανε: «Αισιοδοξούμε ότι και στους  επόμενους δικαστικούς  βαθμούς  (Εφετείο και Άρειο Πάγο) θα επικυρωθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου και θα δικαιωθούν οριστικά και αμετάκλητα οι γιατροί, καθώς μάλιστα τον δρόμο έχει ήδη «ανοίξει» το Ελεγκτικό Συνέδριο».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail