Ανεξαρτησία Καταλωνίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Την ανεξαρτησία της Καταλωνίας ενέκρινε το κοινοβουλιό της με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά, καλώντας την κυβέρνηση της Ισπανίας να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της δήλωσης της ανεξαρτησίας και να ανοίξει μια διαδικασία διανομής.
Η ψηφοφορία διεξήχθη με μυστική ψήφο, όπως ζήτησαν οι ομάδες JxSí και CUP.
Οι αποφάσεις του JxSí και του CUP εξετάζουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα σημεία:
«ΕΙΜΑΣΤΕ Η Δημοκρατία της Καταλωνίας, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, νόμου, δημοκρατικού και κοινωνικού».
«Αν υποθέσουμε ότι η εντολή του λαού της Καταλωνίας εξέφρασε την αυτοδιάθεση με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και δηλώνουν ότι η Καταλωνία γίνεται ανεξάρτητο κράτος ως Δημοκρατία.»
«ΕΧΟΥΜΕ την έναρξη ισχύος του νόμου της νομικής και θεμελιώδους μεταβατικότητας.»
«ΕΧΟΥΜΕ την έναρξη της συστατικής, δημοκρατικής, με βάση τον πολίτη, εγκάρσιας, συμμετοχικής και δεσμευτικής διαδικασίας».
Επιπλέον, συγκεντρώνουν τη βούληση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ισπανική κυβέρνηση και να παροτρύνουν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσει την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
«Επιβεβαιώνοντας την επιθυμία να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ισπανία, χωρίς προϋποθέσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος συνεργασίας προς όφελος των δύο μερών. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι κατ’ ανάγκη ίσα.»
«ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΟΥΜΕ στη διεθνή κοινότητα και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σύνταγμα της Καταλανικής Δημοκρατίας και την πρόταση διαπραγματεύσεων με το ισπανικό κράτος».
«ΚΑΛΟΥΜΕ τη διεθνή κοινότητα και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη παραβίαση των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ισπανία».
Έχουν επίσης προστεθεί και άλλα σημεία, όπως η επιθυμία να ανοίξει μια επιτροπή έρευνας σχετικά με τις ενέργειες του κράτους στην Καταλονία.
Από την άλλη η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλωνίας, ενεργοποιώντας  το άρθρο 155 του Συντάγματος. Έτσι, η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποιείται να καταργήσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να πάρει υπό τον έλεγχό της την τοπική αστυνομία, τις οικονομικές υπηρεσίες και τα κρατικά ΜΜΕ.