Ανακήρυξη μαρτυρικού χωριού Καλλικράτη

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ο Καλλικράτης ανακηρύσσεται μαρτυρικό χωριό και εντάσσεται στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων.
Ακόμη διευκρινίζεται «Η ανακήρυξη δικαιώνει ηθικά τους αγώνες και τις θυσίες των Καλλικρατιανών στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα δεκάδες θύματα του Καλλικράτη για ελευθερία στις αλλεπάλληλες επαναστάσεις κατά των Ενετών, Τούρκων και Γερμανών κατακτητών.
Δυο ήταν οι Δήμιοι του Καλλικράτη από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, το τετραήμερο της λεηλασίας, πυρπόλησης και εκτέλεσης των 31 κατοίκων του. Ο Διοικητής των γερμανικών δυνάμεων του «Φρουρίου Κρήτης» Μπρούνο Μπρώυερ και ο επικεφαλής του Ελληνικού Καταδιωκτικού Αποσπάσματος  Κακοποιών Ε.Κ.Α.Κ. ή Jacte Commando Φριτς Σούμπερτ.
Από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τακτικός στρατός της ναζιστικής γερμανίας με δωσίλογους συνεργάτες του, δολοφόνησε άνανδρα με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο 31 άμαχους πολίτες, 21 άντρες και 10 γυναίκες.
Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε τις κατοικίες, αφαιρώντας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έργα υφαντικής και πολύτιμα αντικείμενα. Στη συνέχεια πυρπόλησε το σύνολο των κατοικιών, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την περιοχή νεκρή ζώνη. Όλες τις μέρες της καταστροφής, καθυβρίστηκε το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, αφού άνδρες του τακτικού γερμανικού και «ομόθρησκου» στρατού, άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άμφια του ναού της Παναγίας, βεβήλωσαν και κατέκαψαν τις ιερές εικόνες, συνέλαβαν και βασάνισαν τον ιερέα του χωριού παπά Σήφη Παπαδόσηφο. Ο Καλλικράτης βυθίστηκε στο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε ανεξίτηλα τον τόπο και τη ζωή όσων επέζησαν.
Η ανακήρυξη του Καλλικράτη ως μαρτυρικού χωριού, θα γίνει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 11.00 η ώρα στο μνημείο πεσόντων του χωριού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σφακίων.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail