Αναίρεση Επιτροπής Εξοπλιστικών για πώληση εξοπλιστικών

ΒΟΥΛΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Αναίρεσε, κατά πλειοψηφία, τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Με την αναίρεση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων συμφώνησαν όλα τα κόμματα που παρίσταντο στη συνεδρίαση. Η Ν.Δ. απείχε από αυτήν την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική».
Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.
Προσχηματική πάντως χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Ν.Δ. θεώρησε πως η επίκληση του Ευρωκοινοβουλίου, «μετά την απόφασή μας του Ιανουαρίου να πουλήσουμε τα όπλα είναι καθαρά προσχηματική και εμείς αρνούμαστε να μετέχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες για διευκολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Είπε ακόμη ότι πρότεινε εφεξής να περνάνε δύο φορές από την Επιτροπή Εξοπλιστικών τέτοιες συμφωνίες.
«Από σήμερα, η σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αναιρείται» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη συνιστά πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Πάνου Καμμένου.
Επίσης σημείωσε ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση, «η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εξοπλιστικών δεν υπάρχει για όλα όσα έχουν συμβεί το καλοκαίρι και αφήνουν πολιτικά έκθετο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, διότι έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη και επειδή υπάρχει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».