Ανέλκυση πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Ξεκίνησε η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 το πρωί, που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου  Αταλάντης, στο Σαρωνικό Κόλπο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή «Από το 1998, όταν ψηφίστηκε ο νόμος αυτός ο οποίος καθιέρωσε και κατοχύρωσε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και από την έκδοση του σχετικού ΠΔ 55 που όριζε το δικαίωμα και την υποχρέωση της πολιτείας να προβαίνει σε σειρά ενεργειών για να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως αυτό που ζήσαμε το Σεπτέμβριο και ακόμα ζούμε, από το 1998 λοιπόν ως σήμερα ποτέ δεν εκδόθηκε η ανάλογη διοικητική πράξη που υποχρέωνε τον ανάδοχο των ναυαγιαιρέσεων να προβαίνει στην ανέλκυση ενός τέτοιου ναυαγίου. Από το 1998 μέχρι σήμερα  ξέρουμε πόσα ναυάγια έγιναν στη χώρα. Σήμερα λοιπόν δηλώνω κατηγορηματικά ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια διοικητική πράξη, με εντολή του υπουργού. Συνέπεια αυτής της πράξης είναι, χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, χωρίς καμία, το ξανατονίζω, οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού κράτους, να ανελκύεται το πλοίο που βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που με αυτόν τρόπο μηδενίζεται η αιτία που παρήγαγε τη ρύπανση στην περιοχή, που έχει πολλά ναυάγια. Διότι αν δεν ανελκύσεις το πλοίο, όσο καλή κι αν είναι η απορρύπανση πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι. Γιατί κάθε τέτοιο ναυάγιο είναι μια βόμβα για το θαλάσσιο περιβάλλον. Θέλω να σας πω ότι σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτο κύκλος των μετρήσεων που κάνει το ΕΛΚΕΘΕ όχι μόνο για την ποιότητα του νερού στη θάλασσα, αλλά και για τον πυθμένα, για τον οποίον γίνονται άλλες ειδικές μετρήσεις. Τότε θα συζητήσουμε  πάλι για την απορρύπανση. Θα ζητήσουμε από το ΕΛΚΕΘΕ να κάνει εκείνο την παρουσίαση των στοιχείων ως ο πλέον αρμόδιος φορέας».
Ο κ. Κουρουμπλής, συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη, τον Διοικητή της ΔΑΛ Δημοσθένη Μπακόπουλο και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτη Ράπτη. Στη ναυαγιαίρεση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πειραιώς κκ Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη και Κώστας Δουζίνας.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε πως η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά σημαντική: το ναυάγιο αυτό που ταλαιπώρησε τα παράλια της Αττικής και την Σαλαμίνα ανελκύεται σε τέτοιο σύντομο χρόνο από το περιστατικό, που ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί. Το Αγία Ζώνη ΙΙ, θα πάψει πλέον να αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα στο βυθό της θάλασσας, σε αντίθεση με τα περισσότερα κουφάρια πλοίων που βρίσκονται ακόμη κάτω από το βυθό για τα οποία καμία Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν φρόντισε να ανελκύσουν, εξαλείφοντας έτσι τη γενεσιουργό αιτία της ρύπανσης.
Το ναυάγιο αυτό δε θα περάσει, μόνο, στην Ιστορία ως το πρώτο που ανελκύεται στην Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είναι το πρώτο ναυάγιο που βγαίνει στην επιφάνεια, έχοντας ενεργοποιήσει την περιβαλλοντική νομοθεσία που θέλει τέτοιου είδους ναυάγια να θεωρούνται ως απόβλητα και να είναι υποχρεωτική η ανέλκυσή τους. Ο τρόπος που νομικά και θεσμικά θωρακίστηκε η διαδικασία για την ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ, ευελπιστούμε να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα για την ναυαγιαίρεση και άλλων. Πρόθεση μας είναι να παραστούμε και σε άλλες τέτοιες στιγμές, βγάζοντας όλα τα ναυάγια που μας κληρονόμησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Έχοντας δώσει την μάχη για τον καθαρισμό όλων των παραλιών και την απόδοση αυτών στους Δήμους αλλά και με τη σημερινή διαδικασία, αποδεικνύουμε το πραγματικό μας ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Ήδη έχουν καθαριστεί η Αθηναϊκή Ριβιέρα και το μισό της Σαλαμίνας. Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να καθαριστεί κάθε περιοχή της Σαλαμίνας, ενώ με αυτή την ναυαγιαίρεση αποδίδουμε στον κόσμο τη θάλασσα και τον βυθό, καθαρό.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή. Να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που δούλεψαν για τον καθαρισμό των παραλιών και τις εταιρίες που έδωσαν με επιτυχία την μάχη της απορρύπανσης.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος οι οποίοι αποδείχθηκαν σημαντικοί σύμμαχοι για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.