Ανάκληση τίτλου επίτιμου διδάκτορα Χ. Ρίχτερ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Στις 15 Μαΐου πρόκειται να συνεδριάσει η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκειμένου να λάβει απόφαση για την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Γερμανό καθηγητή Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ. Ο τίτλος του είχε απονεμηθεί το 2014 από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Είναι γνωστά όσα ακολούθησαν, με την παραπομπή του κ. Ρίχτερ σε δίκη. Κατόπιν καταγγελιών εις βάρος του, από στρατιωτικούς, πολίτες, ορισμένους πολιτικούς, ακόμα και από καθηγητές του Πανεπιστημίου, για προσβολή του κρητικού λαού και ειδικότερα των θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, μέσα από αναφορές σε βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, άσκησε δίωξη εις βάρος του Γερμανού καθηγητή με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, με το σκεπτικό ότι οι αναφορές του στο βιβλίο συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού».
Απόντος του Χάιντς Ρίχτερ, εκπροσωπούμενος από τους δικηγόρους του, έγινε η δίκη του στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, όπου ύστερα από ακροαματική διαδικασία δυο και πλέον μηνών, στις 10 Φεβρουαρίου του 2016 αθωώθηκε. Ο εισαγγελέας της έδρας Ιωακείμ Κασωτάκης, είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου, υποστηρίζοντας στην αγόρευσή του ότι ναι μεν το βιβλίο του Χ. Ρίχτερ εμπεριέχει ανακρίβειες, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι μπορεί να διεγείρει και να προκαλέσει μίσος κατά του κρητικού λαού. Το Δικαστήριο, με πρόεδρο της έδρας τον Ιωάννη Καργόπουλο, έκρινε ότι το άρθρο του νόμου με το οποίο παραπέμφθηκε να δικαστεί ο Χ. Ρίχτερ, είναι αντισυνταγματικό και τον αθώωσε.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, επικαλούμενο την στάση του Χ. Ρίχτερ μετά την δικαστική απόφαση, εισηγήθηκε στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον κ. Ρίχτερ.