Ανάγκη ισομερής κατανομής ευρωπαϊκών επενδύσεων

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Περιφέρειες

Ισομερή κατανομή των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες ζήτησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στη Μάλτα όπου μίλησε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας στις 10 Μαρτίου 2017.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR που διεξήχθη στο Gozo της Μάλτας, στις 10 Μαρτίου 2016, στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., συμμετείχε η Περιφερειάρχης, ως πρόεδρος της BBSC και τακτικό μέλος του.
Στο Πολιτικό Γραφείο, που αποτελεί το ανώτατο πολιτικό όργανο της CPMR, συζητήθηκε το μέλλον της πολιτικής συνοχής καθώς και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη θάλασσα σε σχέση με την αλιεία, την αξιοποίηση των παράκτιων περιοχών, τον χωροταξικό σχεδιασμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκε επίσης και η ανάγκη αύξησης των διαθέσιμων πόρων για τις νησιωτικές απομακρυσμένες περιοχές, με την CPMR να προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησής τους για έργα ειδικής αναπτυξιακής βαρύτητας.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την Πολιτική Συνοχής και την κατάρτιση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, υπογράμμισε:
«Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό τα προβλήματα σχετικά με τη Νέα Πολιτική Συνοχής, με σημαντικότερο από όλα το ύψος του προϋπολογισμού. Η αποχώρηση της Βρετανίας σημαίνει μεταξύ άλλων την αφαίρεση 7 δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ποσό που οι άλλες χώρες δε φαίνονται διατεθειμένες να καλύψουν. Αυτή η έλλειψη θα αποτυπωθεί με βεβαιότητα και στην Πολιτική Συνοχής, η οποία φοβάμαι ότι θα κληθεί να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της.
Την ίδια στιγμή οι Περιφέρειες αποκλείονται για μια ακόμα φορά από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ τα νησιά περιθωριοποιούνται καθώς δεν εξασφαλίζονται οι πρόνοιες που θα όφειλε η Επιτροπή να λάβει για να διασφαλίσει την άρση των οικονομικών ανισοτήτων που δημιουργεί η γεωγραφική τους απομόνωση.
Από την άλλη πλευρά, η πρόταση για εκτεταμένη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων σε βάρος των επιδοτήσεων, γίνεται χωρίς να έχουν οριοθετηθεί το πλαίσιο και οι κανόνες, κάτι που δημιουργεί σοβαρές ανασφάλειες, ειδικά σε νησιωτικές Περιφέρειες, όπως το Βόρειο Αιγαίο.
Το Σχέδιο Γιούνκερ, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του απέδειξε ότι αν δεν εξασφαλιστεί η εκ των προτέρων γεωγραφική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, θα αποκλείσει από τη χρηματοδότηση αυτές τις περιοχές που την έχουν περισσότερη ανάγκη, δηλαδή τα νησιά αλλά και τη Νότιο Ευρώπη».
Η Περιφερειάρχης, υποστηρίζοντας την ανάγκη θέσπισης ειδικών κινήτρων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ισομερή κατανομή των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, τόνισε τη σημασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης τόσο των μέτρων κοινωνικής στήριξης όσο και των απαραίτητων υποδομών.
Αναφερόμενη στο αύριο της Ευρώπης είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το μέλλον της Πολιτικής. Περισσότερο όμως είμαστε ανήσυχοι για το μέλλον των Περιφερειών μας. Αν δεν εξασφαλιστεί ο κεντρικός σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και αφεθούν τα πράγματα στην διαθεσιμότητα των ιδιωτικών κεφαλαίων και των Τραπεζών, χωρίς άλλα κριτήρια, όσοι αγώνες δόθηκαν για την Περιφερειακή Σύγκλιση και Συνοχή θα αποδειχτούν μάταιοι μέσα σε λίγα χρόνια, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κοινωνικές εντάσεις. Ο χρόνος σε αυτή τη φάση δεν είναι σύμμαχός μας, γι αυτό και θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα και συντονισμένα».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μάλτα, η Περιφερειάρχης συμμετείχε επίσης στο Συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία, Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και έγινε στα πλαίσια της Μαλτέζικης Προεδρίας στην πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα. Το συνέδριο εντάσσεται στην πρωτοβουλία για την ίδρυση του νέου Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, και έχει την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κ. Καλογήρου μετέχοντας στη συζήτηση, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εφαρμογών της Κυκλικής Οικονομίας στα Μεσογειακά Νησιά και τόνισε τη σημασία που αυτή έχει για το Βόρειο Αιγαίο καθώς θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και εξοικονόμησης πόρων. «Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας ώστε να μεταβούμε στη λογική της αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης. Καθετί που καταρχήν θεωρείται μη χρήσιμο θα πρέπει να επαναξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ανεπάρκειας των πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η σύγχρονη τεχνολογία, καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση είναι σαφώς σύμμαχοί μας σε αυτή την κατεύθυνση. Οφείλουμε να εμπλέξουμε τα νησιά από την πρώτη στιγμή στη διαμόρφωση αυτής της νέας λογικής στην οικονομία. Θέματα όπως τα απόβλητα των ελαιοτριβείων ή των παραγόμενων της μεταποιητικής διαδικασίας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προσθέτοντας στο εισόδημα των νησιών μας», τόνισε η κα. Καλογήρου.