Αλλαγές στον Καλλικράτη

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Την έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο στην Αυτοδιοίκηση, στον «Καλλικράτη»  αποφάσισε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Παρασκευή.
Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα καταθέσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρωμένη πρόταση, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Αποκέντρωσης και της αυτοτέλειας των Περιφερειών.
Η επιτροπή θα αποτελείται από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, καθώς και τους περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, Στερεάς Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
Αναφορικά με  εφαρμογή της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές  που προτείνει η κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΔΣ της ΕΝΠΕ επισήμανε ότι αυτό δεν είναι το κυρίαρχο, ούτε για την Αυτοδοίκηση, ούτε για τους πολίτες, και σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να διευκρινίσει πώς την εννοεί.
Ακόμη, απ’ όλους επισημάνθηκε ότι τυχόν εφαρμογή της απαιτεί τη ριζική αλλαγή του σημερινού θεσμικού μοντέλου.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν με πόρους και αρμοδιότητες οι περιφέρειες.
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη μέχρι τώρα ο διάλογος από το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι το εκλογικό σύστημα δεν είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της σε τακτικές επικοινωνιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων. Η κ. Δούρου ζήτησε την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα είναι πολύ δύσκολο να απορριφθεί.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε να υπάρξει μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το κείμενο της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών είναι δίχως όραμα και θεσμικές καινοτομίες.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατήγγειλε την «καταρρέουσα», όπως είπε, κυβέρνηση ότι «μεθοδεύει την καταστροφή της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄βαθμού», ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής «πρόταση-τέρας».
Επίσης, ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να συγκληθεί κοινό συνέδριο ΕΝΑΕ-ΚΕΔΕ.
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, επισήμανε ότι η πρόταση είναι «εξαιρετικά περιορισμένη» όσον αφορά την αποκέντρωση και τις αρμοδιότητες, δεν απαντά στην αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης, ενώ για την απλή αναλογική σημείωσε ότι «αν εφαρμοσθεί χωρίς να αλλάξουν ο Περιφερειακός και Δημοτικός Κώδικας, θα έχουμε τραγελαφικά αποτελέσματα».
Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι η πρόταση δεν απαντά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κεντρικό κράτος και στην ενίσχυση της αποκέντρωσης.