Ακαδημαϊκές σπουδές για πρόσφυγες

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκίνησε το πρόγραμμα υποτροφιών  «Education Unites: From Camp to Campus», που οργανώνει η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης -Anatolia College, το Deree -Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Perrotis College -Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Ύστερα από συνεντεύξεις και εξέταση περισσότερων από 400 αιτήσεων προσφύγων και αιτούντων άσυλο που υποβλήθηκαν στα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα, 78 συνολικά πρόσφυγες ξεκίνησαν τα μαθήματά τους για το πρώτο εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018.  Από αυτούς 48 φοιτούν στο Deree του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, 14 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, και 16 στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικά μαθήματα Αγγλικών και μαθήματα σε διάφορους τομείς με βάση τις γνώσεις και την επαγγελματική τους κατάρτιση.  Κυρίως, όμως, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και μονάδες σπουδών που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετακινηθούν στο μέλλον.
Για την προσέλκυση των καλύτερων νέων υποτρόφων ήταν σημαντική η συνεργασία με τις δομές των Υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, την Υπηρεσία Ασύλου, ΜΚΟ, μεταφραστικές υπηρεσίες και εθελοντές που διέδωσαν τα νέα για το πρόγραμμα.
Τα μαθήματα, λοιπόν, ξεκίνησαν για τον νεαρό Αφγανό που ονειρεύεται να γίνει πιλότος, για την κοπέλα από το Πακιστάν που θέλει να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός και τη Σύρια φοιτήτρια που σπούδαζε Νομική στο Χαλέπι, για τον Σύριο που θέλει να ακολουθήσει οικονομικές σπουδές και να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα και δεκάδες άλλους που αισθάνονται ότι μπορούν πια να αποκτήσουν ένα όραμα για το μέλλον τους και να συμβάλουν ουσιαστικά στην χώρα στην οποία θα ζήσουν.
Όπως έγραψε για το πρόγραμμα ένας νεαρός Σύριος: «… η σκέψη ότι θα έχω τη δυνατότητα να σπουδάσω και κάνω αυτό που μπορώ να κάνω καλύτερα, με έχει ήδη κάνει να χαμογελάω».
Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη των αιτήσεων για το εαρινό εξάμηνο. Η διαδικασία των νέων αιτήσεων ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου, 2017.
Για την υποβολή αιτήσεων και για πληροφορίες επικοινωνήστε με:
• Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης- Anatolia College, κα Mona Siksek, Admissions Coordinator, τ. 2310 398-239 | email: msiksek@act.edu
• Deree – American College of Greece: Kathleen Macdonell, Consultant, tel: 2106009800 (ext. 1511), email: kmacdonell@acg.edu
• Perrotis College – Αμερικανική Γεωργική Σχολή : κα Penna, Leighanne,  Education Unites Coordinator, τ. 2310 492-702 | email: newstart@perrotis.edu.gr
Λήξη υποβολής αιτήσεων για το εαρινό εξάμηνο: 24 Νοεμβρίου 2017

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail