Αγεφύρωτες σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της τηρούν πλήρως την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ. Από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχουμε επικεντρωθεί στην εξεύρεση συμφωνίας που θα ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την Brexit» δήλωσε ο πρόεδρος Donald Tusk για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ακόμη ανέφερε «Σημαντικό για εμάς είναι να δημιουργήσουμε στο μέλλον τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μελετήσαμε τις προτάσεις του Checkers με κάθε σοβαρότητα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης μας ήταν γνωστά στην βρετανική πλευρά σε κάθε λεπτομέρεια για πολλές εβδομάδες. Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, αποφασίσαμε ότι για το καλό των διαπραγματεύσεων και από το σεβασμό των προσπαθειών του Πρωθυπουργού Μαΐου, θα αντιμετωπίσουμε το σχέδιο Checkers ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο Σάλτσμπουργκ, ακριβώς πριν από τη συνάντησή μας, είπα σε δημόσια δήλωση: «Θα ήθελα να τονίσω ότι μερικοί πρωθυπουργός May» οι προτάσεις της εταιρείας Checkers δείχνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και μια βούληση να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της Brexit. Με αυτό εννοώ, μεταξύ άλλων, την ετοιμότητα να συνεργαστούμε στενά στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. Σε άλλα θέματα, όπως το ιρλανδικό ζήτημα ή οι κανόνες οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις».
Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου που παρουσιάστηκε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σάλτσμπουργκ ήταν εκπληκτικά σκληρή και στην πραγματικότητα ασυμβίβαστη. Η απάντηση των ηγετών της ΕΕ των 27 ήταν να επαναλάβουμε την εμπιστοσύνη μας στον κύριο διαπραγματευτή Michel Barnier και να επαναλάβουμε τη θέση μας σχετικά με την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και την ιρλανδική ασφάλεια. Ενώ κατανοώ τη λογική των διαπραγματεύσεων, παραμένω πεπεισμένος ότι εξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, καλός για όλους».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail