Ίδρυση Ταμείου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης Πετρελαίου

ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γραφείο διαχείρισης αξιώσεων στον Πειραιά πρόκειται να δημιουργήσει το Διεθνές Ταμείο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds) για να υποδέχεται και να εκτιμά αιτήσεις αποζημιώσεων που καταθέτουν όσοι έχουν υποστεί ζημιές από τη ρύπανση  που προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη  ΙΙ». Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και των επαφών που είχε ο διευθυντής του IOPC Funds κ. Jose Maura την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα (2-3 Οκτωβρίου 2017).
«Η αποζημίωση των πληγέντων είναι η πρώτη προτεραιότητα του IOPC Funds και για τον σκοπό αυτό έχουμε δρομολογήσει ήδη τις διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσουμε ένα γραφείο διαχείρισης αξιώσεων στην Ελλάδα και να δεχθούμε αιτήσεις από όλα τα θύματα της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, αλιέων, επιχειρήσεων, αλλά και αρχών της χώρας», ανέφερε ο κ. Maura.
Ο διευθυντής του IOPC Funds σημειώνει επίσης ότι το περιστατικό του «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει διαχειριστεί το Ταμείο. Τονίζει ότι δεν πρόκειται για οικολογική καταστροφή, αλλά χαρακτηρίζει την υπόθεση περίπλοκη.
«Επί του παρόντος ολοκληρώνουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την λειτουργία του γραφείου στην Αθήνα, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει σε όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιές να προβούν σε κατάθεση αιτήσεων για να λάβουν αποζημιώσεις», ανέφερε ο κ. Maura.
Το γραφείο θα λειτουργήσει μέχρι να κατατεθούν, να εκτιμηθούν και να καταβληθούν αποζημιώσεις σε όσες αξιώσεις κριθούν έγκυρες. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Εκτός από την επίσκεψή τους στις πληγείσες από την μόλυνση περιοχές, ο διευθυντής της IOPC Funds και η ομάδα του συναντήθηκαν με τον υπουργό ναυτιλίας και νησιώτικης πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον γενικό γραμματέα Διονύση-Χαράλαμπο Καλαματιανό.