Έτος Νίκου Καζαντζάκη

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Την ενδυνάμωση της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών στο τομέα του Απόδημου Ελληνισμού και της Περιφέρειας Κρήτης για την υλοποίηση κοινών δράσεων στον πολιτισμό αλλά και εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ν. Καζαντζάκη, τόνισαν σε συνάντηση τους σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Μάλιστα ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο των Κρητών και Ελλήνων γενικότερα απόδημων συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για το ενδιαφέρον του για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Απόδημων Κρητών σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια το Υπουργείο θα συνδιοργανώσει το Καλοκαίρι σειρά εκδηλώσεων για τον Ν. Καζαντζάκη στη Κρήτη, με τα Ελληνικά Σωματεία στην υπόλοιπη χώρα και στο εξωτερικό, καθώς το 2017 έχει οριστεί έτος Καζαντζάκη.
«Οι Κρήτες όπου γης έχουν πολύ ισχυρά ομογενειακά σωματεία. Χαίρομε  ιδιαίτερα που η Περιφέρεια έχει συστήσει και λειτουργεί γραφείο για τους Κρήτες Ομογενείς. Αυτό θα μας διευκολύνει πολύ και στις φετινές εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη καθώς το 2017 είναι έτος αφιερωμένο στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα» είπε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, και πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε μαζί με την βοήθεια του Αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη, στη γενέτειρα του Καζαντζάκη εδώ στη Κρήτη, να οργανώσουμε Ιούλιο-Αύγουστο ένα τριήμερο αφιέρωμα. Επίσης και με την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, θα οργανωθούν εκδηλώσεις όπου υπάρχουν Ελληνικά Σωματεία στο εξωτερικό αφιερωμένες στον Νίκο Καζαντζάκη».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφού ευχαρίστησε για τη συνάντηση και συνεργασία δήλωσε στα ΜΜΕ: «Συζητήσαμε με τον κ. Υπουργό θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Όπου δραστηριοποιούνται Κρητικά Σωματεία στο εξωτερικό έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία ως Περιφέρεια Κρήτης και μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Οι Κρήτες είναι πιο δυνατοί και δραστήριοι στο εξωτερικό. Μέσα από το Γραφείο που λειτουργούμε στη Περιφέρεια για τους Απόδημους Κρήτες, ενδυναμώνουμε έμπρακτα αυτή τη σχέση, και το 2017 που είναι έτος Ν. Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο νησί μας αλλά και σε όλο τον κόσμο».
Στο τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης έδωσε αναμνηστικό δώρο στον Υφυπουργό Εξωτερικών το βιβλίο ντοκουμέντο «Μίλιε μου Κρήτη απ’ τα παλιά Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955», μια έκδοση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που στήριξε η Περιφέρεια Κρήτης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail