Ένταξη Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων στον κατάλογο UNESCO

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κορυφαία απόφαση της UNESCO για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη θα εορταστεί σ’ ένα διήμερο εκδηλώσεων που προγραμμάτισαν ο Δήμος Καβάλας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, το Σάββατο 8 Απριλίου  στο Αρχαιολογικό Μουσείου Καβάλας και την Κυριακή 9 Απριλίου στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων.
Συγκεκριμένα:
Το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, ώρα 19.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας έγινε η παρουσίαση του πλήρους φακέλου της υποψηφιότητας και της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στις εργασίες της 40ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2016. Επίσης το διαχειριστικό σχέδιο, καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα. Ειδικότερα, μίλησαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα, η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προβολής & Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευγενία Γερούση και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και οι πρώην δήμαρχοι Καβάλας και Φιλίππων Κωστής Σιμιτσής, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης και Λευτέρης Κωταίδης. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία ΣΥΝ-ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Κανάκη.
Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, ώρα 12.00, είσοδος αρχαίου θεάτρου Φιλίππων στη διάρκεια μιας πανηγυρικής τελετής έγιναν από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων ένταξης των Φιλίππων στην UNESCO. Στην εκδήλωση μίλησε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ενώ δυο μαθητές της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων παρουσίασαν τις δικές τους εικόνες ζώντας δίπλα σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε απόσπασμα από τον «Οιδίποδα Τύραννο», μια παράσταση που ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων από το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας το 1961 σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού. Το απόσπασμα που παρουσιάστηκε είναι ο «Εξάγγελος», σε ερμηνεία Κωνσταντίνου Χατζησάββα. Τη σύντομη ιστορική αναφορά, για την παρουσία του ΚΘΒΕ στους Φιλίππους, έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννης Αναστασάκης. Επίσης, απόσπασμα από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων αναγνώστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης θυμίζοντας σε όλους το πολυσήμαντο γεγονός της άφιξης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στους Φιλίππους και την αρχή του εκχριστιανισμού της Ευρώπης με τη βάπτιση της Αγίας Λυδίας και την ίδρυση της πρώτης εκκλησίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων και οι φιλαρμονικές του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και την έπαρση της σημαίας στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.