Άρνηση ψήφου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη

ΒΟΥΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Έφυγε από την Βουλή και δεν ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης.
Στην ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» επεσήμανε:
«Μέχρι τώρα τα άτομα με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές αντιμετωπιζόταν με εγκλεισμό για αόριστο χρονικό διάστημα, με μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας τους. Δεν ασχολείτο κανένας για την θεραπεία τους. Θεραπεία με φύλαξη μόνο για ασφάλεια. Περισσότερη φύλαξη, με εξοντωτικές ποινές, σε κακές συνθήκες διαβίωσης.
Στη φύλαξη σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, που γινόταν μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούμε θεραπευτικά μέτρα. Νοσηλεία σε ειδικό τμήμα ψυχιατρικού ή γενικού νοσοκομείου και ψυχιατρική παρακολούθηση σε μονάδα ψυχικής υγείας ή σε εξωτερικά ιατρεία.
Πλέον, η επιβολή του μέτρου της ασφάλειας γίνεται μόνο από δικαστήριο, με δικαστικό συμβούλιο, με δημόσια διαδικασία, με ακροατήριο και δυνατότητα να συμμετέχει και το θύμα της άδικης πράξης.
Αυξάνεται η βαρύτητα του πλημμελήματος με ποινή ενός χρόνου, αντί 6 μηνών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η επιβολή του μέτρου γίνεται υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, βεβαιώνεται με δύο πραγματογνωμοσύνες, εκ των οποίων, η μια αμέσως μετά την σύλληψη και η άλλη όσο πιο κοντά γίνεται με την δικάσιμο.
Θεσπίζεται μέγιστος χρόνος για πλημμέλημα τα 2 έτη και για κακούργημα τα 5 έτη και κατά την εκδίκαση παρίστανται ο θεραπευμένος και ο συνήγορός του, καθώς και η διεύθυνση της μονάδας.
Ορίζεται επανέλεγχος της πορείας του μέτρου κάθε χρόνο, αντί κάθε 3 χρόνια, που ισχύει μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, καθιερώνεται ο θεσμός εισαγγελέα-επόπτη των μέτρων θεραπείας και η δυνατότητα  εξόδων ή διαμονής των θεραπευόμενων, σε εποπτευομένους χώρους, ανάλογα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες.
Όσον αφορά στη διαδικασία του διαζυγίου, πλέον, το συναινετικό διαζύγιο θα διεκπεραιώνεται εξωδικαστικά, με τη συμμετοχή των συζύγων, δύο πληρεξούσιων δικηγόρων και ενός συμβολαιογράφου. Για θρησκευτικό γάμο απαιτείται και πνευματική λύση.  Αναβαθμίζεται έτσι ο ρόλος του δικηγόρου και το διαζύγιο ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.
Προβλέπεται δυνατότητα προφορικής άσκησης στην διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.
Ευθυγραμμίζεται η δικονομία που αφορά τις ακυρωτικές υποθέσεις ενώπιον του συμβουλίου επικράτειας και ενώπιον τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στο δικαστήριο και ευθυγραμμίζεται με εκείνη που εφαρμόζεται στις διαφορές ουσίας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, καθώς και η δικονομία των διαφορών ουσίας σε όλα τα δικαστήρια.
Προβλέπεται η δυνατότητα παράσταση πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία.
Προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσης του γραμμάτιου προείσπραξης και μετά την συζήτηση της υπόθεσης και πριν την έκδοση της απόφασης με ειδοποίηση του πληρεξούσιου δικηγόρου, ώστε να μην απορρίπτεται μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο το ένδικο μέσο ή βοήθημα που έχει συζητηθεί.
Είναι πολύ σημαντικό, επιπλέον, ότι αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών.
Τέλος, αναπροσαρμογή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου περιεκτικότητας, της βιομηχανικής κάνναβης, σε τετραϋδροκανναβινολη, εφόσον κριθεί επιστημονικά ενδεδειγμένο. Έτσι, προστατεύονται οι εγκεκριμένοι καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης, από το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης, όταν το ποσοστό περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβιλόλη υπερβεί το νόμιμο όριο, εξ αιτίας παραγόντων και περιβαλλοντικών συνθηκών που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να προβλέψουν.
Άρα, συνολικά, βελτιώνουμε τις συνθήκες κράτησης, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές, αντιμετωπίζουμε τη νεανική παραβατικότητα, δημιουργούμε υπηρεσίες υγείας στις φυλακές και επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης.
Πάνω από όλα, όμως, προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ, θέλω να σε παρακαλέσω να αποσυρθεί η τροπολογία με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Όταν υπάρχει βία, εντάξει. Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης 6 ή 3 μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας της ομαλή διεξαγωγή, σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail