Άνοιγμα οικονομίας

Ανοίγουν από την Δευτέρα 4 Μαΐου τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες με απόφαση της κυβέρνησης.
Ειδικότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε:
«Η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη για την σύγχρονη ιστορία κρίση.

Με πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών πετύχαμε ενωμένοι οι Έλληνες τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, την ασφάλεια του πληθυσμού, την αντοχή του υγειονομικού συστήματος και τη διασφάλιση του κοινωνικού ιστού. Οι αποφάσεις ελήφθησαν γρήγορα και αποφασιστικά.

Διασφαλίσαμε την επάρκεια και την απρόσκοπτη πρόσβαση των καταναλωτών σε είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, φαρμακευτικών προϊόντων, ενέργειας, ηλεκτρονικών ειδών και σε κάθε είδος απαραίτητο για την καθημερινότητα μας. Πετύχαμε εκεί, που άλλες χώρες δυσκολεύτηκαν.

Αποκτήσαμε  εμπειρία μας από την εφαρμογή μέτρων σε επιχειρήσεις που συνέχισαν να λειτουργούν ενώ οι περισσότεροι κλάδοι είχαν κλείσει και αξιοποιούμε τα θετικά αποτελέσματα για τον σχεδιασμό της επανεκκίνησης.

Με μέτρα όπως:

 • Την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας και τους κανόνες ασφαλείας-κρατήσαμε την αγορά σταθερή χωρίς αναταράξεις.
 • Με την στήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας-επιλύσαμε τεχνικά θέματα που διατήρησαν την ροη των προϊόντων σταθερή.
 • Με την στήριξη της βιομηχανίας, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, εξασφαλίσαμε εγχώρια παραγωγή σε έιδη πρώτης ανάγκης .
 • Με την αναβάθμιση του 1520 ως τηλεφωνική υποστήριξης των επιχειρήσεων και καταναλωτών – εγγυηθήκαμε την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών.
 • Με την καταγραφή των αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού και τροφίμων είχαμε την απεικόνιση της αγοράς σε επάρκεια αγαθών.
 • Με τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια, προστατεύσαμε τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών.

Τα Στάδια Επανεκκίνησης:

Από τις 4 Μαΐου και σε 7 ημερολογιακά στάδια, επανεκκινούμε την εμπορική δραστηριότητα και την παροχή υπηρεσιών της χώρας.

Ως εκ τούτου, θα σας παρουσιάζω αναλυτικά τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων για την έναρξη στις 4 Μαΐου οι οποίοι θα επαναξιολογούνται από την επιτροπή των  επιδημιολόγων – λοιμοξιολόγων και της πολιτικής προστασίας και αναλόγως θα προσαρμόζονται.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες

Επιστρέφουμε αλλά προσέχουμε.

Είναι αλήθεια ότι στις 4 Μαΐου δεν θα γυρίσουμε αυτόματα στην κανονικότητα  που είχαμε συνηθίσει προ κρίσης. Μοιραζόμαστε όλοι μας την ίδια ευθύνη, και είναι γεγονός ότι όσο πειθαρχούμε καλύτερα,  όσο τηρούμε πιστά τις οδηγίες , τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η οικονομία μας να επιταχύνει ξανά.

Το σχέδιο μας είναι σωστά μελετημένο.

Όσο πειθαρχημένα μείναμε σπίτι μας, τόσο πειθαρχημένα πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα της ευθύνης, να βγούμε και να προχωρήσουμε με σταθερά και μελετημένα βήματα προς την επανεκκίνηση.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε αποδείξει εμείς οι έλληνες, ότι τις δύσκολες στιγμές ενωμένοι, πάντα πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Από τις 4 Μαΐου ξεκινάμε πάλι, θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις αλλά ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για την προστασία πρωτίστως της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα με απόλυτη κοινωνική ευαισθησία να οδηγήσει την πατρίδα μας πίσω στην  τροχιά της ανάπτυξης.

Είμαστε έτοιμοι και εξαρτάται από όλες και όλους μας, να αποτελέσει η επόμενη μέρα μια ακόμη απόδειξη της δύναμης μας και ένα παράδειγμα μιας κοινωνίας που ξέρει να κερδίζει τις πιο δύσκολες προκλήσεις.

Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε!»


Για το ποιά θα είναι τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, ηλεκτρικό, τρόλεΥ, λεωφορεία και ταξί) ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε:
«Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι σαφές ότι η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των ΜΜΜ σε πλήρη λειτουργία.

Θα ήθελα ευθύς εξαρχής, τόσο εγώ, όσο και ο Υπουργός κ. Καραμανλής, να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών,  όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

Τώρα, έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με τους όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα η επιτυχία του οποίου θα κριθεί, όπως και στο προηγούμενο στάδιο, από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση των πολιτών στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε αυτό, γιατί,  ειδικά για τις αστικές και προαστιακές μετακινήσεις, κανένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να οριοθετείται, εκ των πραγμάτων, η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση των επιβατών.  

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:

 • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.    
 • Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
 • Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

 • Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.
 • Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
 • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.  

Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:

 • Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.
 • Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Είναι αυτονόητο ότι οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα. 

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούμε στα ακόλουθα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

 • Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)

Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό:

 • Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.
 • Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.

Καλούμε τους  πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή. Ως ένα επιπλέον μέτρο διευκόλυνσης τους ανακοινώνουμε:

 • Πρώτον, την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.
 • Δεύτερον, από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κρίση του κορονοϊού και η πρόκληση της επανόδου στην κανονικότητα με όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης δρουν ως μεγεθυντικός φακός στα διαχρονικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, το οποίο επιδεινώθηκε από υποεπένδυση και κακοδιαχείριση τα τελευταία πέντε χρόνια.    

Για τον λόγο αυτό, ως ένα πρώτο μέτρο θα προχωρήσουμε  στον επανασχεδιασμό λειτουργίας γραμμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η επιλογή της διαχείρισης της κίνησης με τα μέσα μεταφοράς, μέσω μεγάλης αύξησης της προσφοράς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται.

Η μόνη δυνατή διαχείριση είναι αυτή της ζήτησης, η οποία πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να απλωθεί μέσα στον χρόνο, για τις ώρες αιχμής.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνουμε  θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση και θα αναπροσαρμόζονται, τόσο με βάση το βαθμό επιτυχίας τους, όσο  και  ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του  γενικού σχεδίου άρσης των μέτρων, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς να γίνεται με σεβασμό στους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις.

Αυτό θα είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις επόμενες μέρες».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν από την άλλη βδομάδα κανονικά, επίσης θα ανοίξουν τα ανοικτά γήπεδα και από τον Ιούνιο και μετά θα ανοίξουν τα ΚΑΠΗ, οι λέσχες φιλίας, τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.
ΑΠό την πλευρά του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ξεκινούν από την Δευτέρα 4 Μαΐου τα τακτικά και απογευματινά χειρουργεία, θα περάσει σε όλους τους πολίτες ο μοριακός έλεγχος για τον κορονοϊό ενώ στα νοσοκομεία θα υπάρξουν αποθέματα για την έναρξη του χειμώνα σε περίπτωση μιας πανδημίας.
Τέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπογραμμίζει εάν με το άνοιγμα των καταστημάτων δεν τηρηθούν οι κανόνες θα υπάρξει νέος κύκλος περιορισμών.
Ακόμη αίρονται οι περιορισμοί για τα παραλιακά μέτωπα Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Καστοριάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail