Άμεσα μέτρα ελληνικού χρέους

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

«Τα άμεσα μέτρα για το χρέος είναι εξαιρετικά σημαντικά και νομίζω ότι σημαίνει ότι μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά από τις 21 Αυγούστου με αισιοδοξία. Συγχρόνως, το ανακοινωθέν του Eurogroup μιλάει και για το μακροπρόθεσμο και λέει ότι θα συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελληνικού χρέους και άρα θα είναι έτοιμοι να πάρουν και νέα μέτρα, (σ.σ. για το χρέος) αν χρειαστούν αυτά τα νέα μέτρα» τόνισε σε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο .
Ακόμη διευκρίνισε «Το πρώτο κομμάτι του παζλ ήταν η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Όπως ξέρετε και από το ανακοινωθέν, το Eurogroup χαιρετίζει ότι τελειώσαμε και τα 88 προαπαιτούμενα.
Το δεύτερο κομμάτι του παζλ ήταν η ολιστική στρατηγική, όπου και πάλι το Eurogroup, χαιρετίζει αυτή τη στρατηγική για το ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπορεί όχι μόνο να έχει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτοί οι ρυθμοί να είναι και βιώσιμοι.
Το τρίτο κομμάτι του παζλ, που έληξε πάλι σήμερα, είναι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ακούσατε και τις δηλώσεις του Mario Centeno και του Pierre Moscovici, που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο, ότι αυτά τα πράγματα που είναι εκεί, μέσα στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση είναι πράγματα που είτε είναι στο δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο είτε είναι πράγματα που βγαίνουν από το 3ο πρόγραμμα. Δεν έχει κανέναν νέο όρο.
Και το τέταρτο κομμάτι, που ήταν αυτό που συζητήθηκε πιο πολύ, τα άλλα είχαν λυθεί, ήταν η συμφωνία για το χρέος. Ακούσατε από την Christine Lagarde να λέει ότι είναι «A momentous moment», μια ιστορική στιγμή. Ακούσατε και τα λόγια του Pierre Moscovici και του Klaus Regling και του Mario Centeno για το πόσο σημαντικό και οι τέσσερις θεωρούν αυτό το Eurogroup. Αυτό που πήραμε για το χρέος είναι να πάνε άμεσα 10 χρόνια πίσω οι πληρωμές τόκων και να πάνε άμεσα 10 χρόνια πίσω οι επεκτάσεις των ωριμάνσεων των ομολόγων.
«Τα άμεσα μέτρα για το χρέος είναι εξαιρετικά σημαντικά και νομίζω ότι σημαίνει ότι μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά από τις 21 Αυγούστου με αισιοδοξία. Συγχρόνως, το ανακοινωθέν του Eurogroup μιλάει και για το μακροπρόθεσμο και λέει ότι θα συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελληνικού χρέους και άρα θα είναι έτοιμοι να πάρουν και νέα μέτρα, (σ.σ. για το χρέος) αν χρειαστούν αυτά τα νέα μέτρα» τόνισε σε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail